MENIU

Cine e miliardarul american care cumpără două bănci din România

Flowers

Un miliardar american e decis să cumpere, prin fondul de investiții creat de el, două bănci din România. Tranzacția ar urma să fie anunțată în cursul săptămânii viitoare.

Miliardarul american James Christopher Flowers e la un pas să cumpere sucursala autohtonă a băncii greceşti Piraeus Bank, la pachet cu banca Carpatica, controlată de Ilie Carabulea.

Tranzacţia va fi realizată marţi sau miercuri, a anunţat Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României.

„Pe Carpatica s-a bătut palma deja. Ca să ajungă la o masă critică, ca să aducă profit, cumpărătorul mai avea nevoie de o bancă. Avea nevoie de o bancă care are portofoliu de credite care să-i asigure venituri. Ulterior achiziţiei, cumpărătorul intenţionează să le fuzioneze", a spus Cinteză la un seminar ţinut la Sinaia.

James Christopher Flowers este unul dintre miliardarii americani care au sărăcit în anii de criză. Potrivit Forbes, Flowers are o avere de 1,07 miliarde dolari și se află pe locul 1324 în topul celor mai bogați pământeni. Cu șapte ani în urmă, însă Flowers se afla pe poziția 321 în topul Forbes.

James Flowers are reputația de investitor în active riscante și dificile. În pragul crizei financiare din 2008, miliardarul american a fost unul dintre primii care l-au avertizat pe șeful trezoreriei Henry Paulson cu privire la bula imensă care sta să se spargă. Ulterior, a consiliat Bank of America și Merrill Lynch în momentul fuziunii, contribuind la salvarea sistemului bancar american.

Cu toate astea, criza economică i-a lovit puternic propriul fond de investiții, acesta pierzând jumătate din valoare. În 2012, americanul s-a mutat la Londra și a decis să atace oportunitățile care apar Europa în sistemul bancar.

Conform oficialului Băncii centrale, dacă Flowers nu reuşeşte să cumpere Piraeus, atunci va renunţa şi la Carpatica. Tranzacţia este condiţionată de succesul băncii-mamă, Piraeus Group, de a atrage capitalul privat necesar pentru capitalizare de pe pieţele internaţionale, ceea ce este foarte probabil, potrivit Cotidianul.ro.

"Se pare că problema atragerii de capital este rezolvată în mare parte, cu excepţia unei sume de doar 100 de milioane de euro, din cele 1,34 miliarde euro ce trebuie să le atragă banca de la investitorii privaţi. De aceea, cred că deal-ul privind vânzarea Piraeus Bank România va fi anuntatat săptămâna viitoare", a afirmat Cinteză.

Acesta susţine că mai sunt 3 - 4 bănci în România pe care acţionarii ar vrea să le înstrăineze, şi alte două care vor să cumpere, însă tranzacţiile viitoare vor trebui însoţite de un studiu de impact prezentat de cumpărător Băncii Naţionale. "Există încă cereri! Bănci prezente pe piaţa românească doresc să cumpere bănci de pe piaţa românească.

Însă, până nu ni se prezintă un studiu de impact asupra băncii care cumpără nu ne putem pronunţa. Pentru 3-4 bănci acţionarii şi-au arătat disponibilitatea de a vinde dacă vor avea oferte bune", a mai spus directorul BNR. Miliardarul american de 57 de ani James Christopher Flowers, cu o avere estimată la 1,4 miliarde de dolari, a cumpărat în vară printr-un fond de investiţii 25% din acţiunile Băncii Carpatica şi urmează să preia controlul acesteia prin majorare de capital. Ilie Carabulea are mari probleme cu justiţia din România.

El a fost acuzat de procurorii anticorupţie că în perioada mai - decembrie 2013, au reuşit să tergiverseze şi să influenţeze în mod fraudulos rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) la societatea de asigurări Carpatica Asig, unde acesta deţine controlul. Ulterior, măsura a fost înlocuită cu arestul la domiciliu, însă la finalul lunii iulie 2014 Curtea de Apel Bucureşti a decis, la propunerea procurorilor anticorupţie, arestarea lui Ilie Carabulea pentru că acesta ar fi luat legătura cu mai mulţi martori şi a instalat la domiciliul său un sistem de monitorizare video a sediului Carpatica Asig. În prezent, Pireus ocupă locul 11 în sistemul bancar românesc, cu o cotă de 2,5%, iar Carpatica se situează pe 20, cu 0,9%.

În cazul în care cele două bănci vor fi cumpărate de Flowers, cota de piaţă cumulată va împinge noua entitate pe locul nouă în topul celor mai mari bănci, potrivit sursei citate.

Mai multe articole despre:
bănci Carpatica