MENIU

Un medicament banal ar putea învinge SIDA. Care este acesta

Un medicament utilizat la tratarea alcoolismului, asociat cu ale substanțe, ar putea contribui la eliminarea virusului SIDA, conform Agerpres.     

Medicamentul, numit disulfiram, trezește virusul aflat latent în organismul infectat, permițând astfel distrugerea atât a lui, cât și a celulelor care îl găzduiesc, fără efecte secundare, precizează autorii al căror studiu a apărut în revista medicală online The Lancet HIV.

În prezent, un tratament antiretroviral (ART) — cocktail de medicamente standard numit adesea triterapie — permite ținerea sub control a virusului (HIV) la pacienții seropozitivi, fără însă a-l distruge definitiv. Virusul rămâne astfel în corpul persoanelor tratate în formă latentă, acest rezervor, greu de țintit, fiind unul din marile obstacole în realizarea unui tratament care să ducă la o vindecare sigură.

"Trezirea" virusului latent constituie o strategie promițătoare pentru distrugerea virusului HIV. Însă "trezirea virusului este doar prima etapă pentru eliminarea lui", subliniază Julian Alliot, director de cercetare clinică la serviciul de boli infecțioase al spitalului "Alfred" din Melbourne (Australia), principalul autor al studiului. "Acum trebuie să ne ocupăm de un mod de eliminare a celulelor infectate", adaugă acesta.

Mai multe articole despre:
sănătate SIDA HIV taratment sida