MENIU

Un cutremur neobișnuit a zguduit România. Așa ceva nu s-a mai întâmplat în ultimii 30 de ani

Un cutremur s-a produs în județul Galați miercuri la ora 18:16:35, cu epicentrul în apropiere de localitatea Vânători. Seismul a avut magnitudinea 4 grade pe scara Richter și epicentrul a fost situat la o adâncime de numai 10.5 kilometri.

Seismul de la Galați, scrie Sputnik.md, este cel mai puternic cutremur de suprafață de anul acesta din România și se suprapune peste mișcări seismice similare din ultimul timp înregistrate la sudul Dunării. Coordonatele exacte date de INFP sunt latidudine 45.5414 și longitudine 28.0023.

Seismul care s-a produs aseară la Galați merită toată atenția nu doar pentru faptul că este cel mai puternic cutremur de suprafață din acest an, ci și pentru că este primul cutremur cu magnitudinea de patru grade produs în zona seismică Moldova în ultimii 30 de ani.

Astfel, potrivit unui raport al Institutului Național pentru Fizica Pământului, un cutremur care să depășească magnitudinea de 4 grade nu s-a mai produs în zona seismică Moldova din iulie 1987. Cutremurul de atunci a avut o intensitate de 4,4.

Tot ieri, la ora 11:11:35, un alt cutremur a fost înregistrat în județul Buzău, cu magnitudinea 3.7, adâncimea epicentrului fiind de 113.8 kilometri. Magnitudinea sa depășește nivelul mediu al seismelor din arealul Buzău și este de remarcat că vine la mai puțin de 20 de ore după un alt cutremur de adâncime dintr-o zonă apropiată.

Mai multe articole despre:
Galaţi cutremur seism