MENIU

Un condiment românesc, leac pentru sute de boli. Cum îl foloseşti

Chimenul este printre puţinele condimente originare din România, fiind utilizat la scară largă în trecut în tratarea diverselor afecţiuni.

Decoctul şi ceaiul din seminţe de chimen se dădeau pe vremuri copiilor mici pentru a scăpa de bube şi pentru a estompa durerile de burtă. De asemenea, fetele se spălau cu zeamă de chimen călduţă, pentru a avea faţa curată.

Chimenul fiert în lapte sau în apă se lua pentru bolile de inimă, iar pisat şi pus cu puţin unt pe burtă era considerat remediul excelent contra durerilor de stomac. Ceaiul din chimen era eficient şi împotriva răcelilor. Studii recente reflectă eficienţa chimenului în ceea ce priveşte colonul iritabil, astenia, colita şi mirosul neplăcut al respiraţiei.

„Moartea vine din colon”, afirmă unii medici. Astfel, sindromul colonului iritabil se întâlneşte la unu din cinci oameni, din cauza alimentaţiei proaste. Pentru a reabilita starea colonului se beau zilnic două-trei căni cu infuzie, combinată cu seminţe de chimen. Tratamentul se face vreme de patru săptămâni, cu cinci-şapte zile de pauză, şi are efecte antiinflamatoare intestinale puternice, ajutând la echilibrarea florei intestinale, scrie Doctorul Zilei.

Mai multe articole despre:
chimen ceai de chimen chimen utilizare