MENIU

Un avion MiG-21 Lancer s-a prăbușit la Baza Aeriană Borcea. Pilotul a murit

Avion MIG prăbușit
<p>Un avion MiG s-a prăbușit la Baza Aeriană Borcea</p>
<p>Un avion MiG s-a prăbușit la Baza Aeriană Borcea</p>
<p>Un avion MiG s-a prăbușit la Baza Aeriană Borcea</p>
<p>Un avion MiG s-a prăbușit la Baza Aeriană Borcea</p>

O aeronavă MIG 21 Lancer s-a prăbușit la Baza Borcea. Accidentul s-a produs în timpul unui miting aviatic, la care participau aproape 4 mii de persoane. Avionul a căzut la 10 km de baza aeriană, în apropierea stației de taxare de la Fetești. Pilotul aeronavei nu a supraviețuit. Florin Rotaru avea 36 de ani, 2 copii și era șeful Escadrilei 861 Aviaţie Luptă. În urma incidentului a fost deschis un dosar penal, iar toate zborurile de instrucţie cu acest tip de aeronavă au fost sistate până la finalizarea anchetei.

Un avion MIG s-a prăbușit sâmbătă la Baza Aeriană Borcea. La bord se afla un singur pilot, care nu a apucat să se catapulteze. Mihai Fifor, ministrul Apărării Naționale a confirmat, ulterior, decesul pilotului.

”L-am pierdut astazi pe locotenent-comandorul Florin Rotaru, pilotul aeronavei MiG 21 LanceR prăbușita la Fetești.

Ofițerul era în vârstă de 36 de ani și îndeplinea funcția de pilot-șef în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă, Baza 86 Aeriană Fetești.

Aeronava pilotată de locotenent-comandorul Florin Rotaru s-a prăbușit sâmbătă, 7 iulie, în jurul orei 13.30, după un zbor executat în cadrul unui miting aerian organizat la Baza 86 Aeriană.

Cuvintele sunt prea sarace pentru a descrie durerea pe care aceasta pierdere cumplita o provoaca Armatei Romaniei.

Condoleanțe familiei îndoliate.

Dumnezeu sa il odihneasca in pace!”, a precizat ministrul.

Ipoteza cumplită în cazul accidentului aviatic. Motivul pentru care pilotul nu s-a catapultat

Mii de oameni priveau șocați spectacolul aerian organizat de ziua porților deschise, la baza aeriană din Fetești . Locotenent-comandorul Florin Rotaru, pilotul unui MiG 21 LanceR și-a pierdut viața, după ce aeronava s-a prăbușit la doar 10 kilometri depărtare de bază. Ofiţerul avea 36 de ani şi era pilot-şef în cadrul Escadrilei 861 Aviaţie Luptă. 

La fața locului imediat s-au deplasat salvatorii și autoritățile, inclusiv o comisie numită la nivelul Statului Major al Forțelor Aeriene, iar în scurt timp conducerea Bazei de la Borcea a și evacuat întreaga zonă.

Prima reacție a MAPN

Inițial, MAPN a confirmat incidentul fără să ofere informații despre starea pilotului.

”O aeronavă MiG 21 LanceR din cadrul Bazei 86 Aeriană Fetești s-a prăbușit sâmbătă, 7 iulie, în jurul orei 13.30, la aproximativ 10 km nord de locația bazei aeriene.

Nu sunt, la acest moment, date disponibile referitoare la starea pilotului sau dacă acesta a executat manevre de catapultare.

Conducerea Bazei 86 Aeriană a pus în aplicare de urgență planul de intervenție în astfel de situații. 

O comisie numită la nivelul Statului Major al Forțelor Aeriene se va deplasa de urgență la locul prăbușirii pentru investigarea evenimentului.

Aeronava participa la un miting aerian organizat la Baza 86 Aeriană”, a precizat comunicatul MAPN.

Publicul, anunțat că pilotul a scăpat

Inițial, martorii oculari ai accidentului, prezenți la mitingul aviatic, au fost anunțați că pilotul s-a catapultat.

”Aproape de sfârșitul evevimentului, un avion MiG părea că a pierdut brusc comanda și a tras stânga pentru a evita oamenii. Am fost anunțați că pilotul a scăpat”, a relatat un martor prezent la eveniment, pentru Realitatea TV. 

Mai multe detalii pe Realitateadeconstanta.net

Procurorii au deschis un dosar

”În cursul zilei de astăzi, 7 iulie 2018, procurori militari din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București s-au sesizat din oficiu cu privire la producerea unui accident aviatic în apropiere de autostrada A1, pe raza județului Constanța, deplasându-se la locul accidentului pentru efectuarea actelor de urmărire penală specifice”, anunță un comunicat al Parchetului.

Un martor ocular a surprins imagini de pe autostradă:

Alte imagini de la martorii oculari

În total, 24 de avioane de tip MiG s-au prăbușit în România, după 1990, cel mai recent accident având loc în 2017, potrivit unei cronologii realizate de Mediafax.

Pe 12 iunie 2017 - Un MiG 21 Lancer s-a prăbuşit lângă localitatea constănţeană Nazarcea, pe un câmp, după ce pilotul s-a catapultat. Pilotul, Adrian Stancu, este conştient şi în stare stabilă, el fiind dus la spitalul judeţean Constanţa. El a anunţat că avionul său are probleme majore la motor, în timpul manevrelor de aterizare. Misiunea se desfăşura în cadrul exerciţiului Thracian Eagle 2017, în parteneriat cu forţele aeriene din Bulgaria.

1 noiembrie 2010 - Un aparat se prăbuşeşte în apropiere de Câmpia Turzii. Doi piloţi militari îşi pierd viaţa.

22 noiembrie 2006 - O aeronavă MiG 21 Lancer s-a prăbuşit la Beliu, în judeţul Arad. Aeronava a funcţionat normal pe întreaga durată a zborului, de la decolare până la impactul cu solul. Comisia de investigare a apreciat că producerea catastrofei aeriene poate fi atribuită "instalării subite a pierderii de conştienţă a pilotului, indusă de unul de factorii de mediu sau de o afecţiune psiho-fizică pre-existentă în stare latentă". Pilotul, care se afla singur în avion, a decedat.

8 martie 2005 - Un avion MiG 21 Lancer cu simplă comandă aparţinând Bazei Aeriene 86 Feteşti s-a prăbuşit în zona localităţii Însurăţei, din judeţul Brăila. Pilotul s-a catapultat, supravieţuind accidentului, dar aparatul de zbor a fost distrus aproape în întregime. Accidentul a avut drept cauză probabilă pierderea stabilităţii aerodinamice a aeronavei prin acţionarea energică de către pilot a comenzilor, pentru asigurărea avantajului câştigării luptei aeriene.

26 august 2004 - Două aeronave MiG 21 Lancer cu simplă comandă s-au ciocnit în zbor, la 20 de minute de la decolarea de pe aeroportul din Câmpia Turzii, piloţii reuşind să se catapulteze şi fiind recuperaţi. Cauza accidentului a fost reprezentată de o eroare umană, dar şi de condiţii meteo nefavorabile.

26 septembrie 2003 - Un avion MiG 21 Lancer s-a prăbuşit în apropiere de Câmpia Turzii, iar pilotul, căpitanul comandor Sorin Popa, a murit, nereuşind să se catapulteze. Accidentul aviatic s-a produs pe un deal din vecinătatea comunei Viişoara. Aparatul de zbor aparţinea unităţii aviatice de la Luna şi executa un zbor de antrenament. Cauza a fost dezorientarea spaţială.

23 octombrie 2002 - Un avion MiG 21 Lancer, care efectua un zbor de instrucţie în simplă comandă, s-a prăbuşit de la o înălţime de 30 de metri, la capătul pistei de decolare de pe aerodromul Unităţii de Aviaţie din Bacău. Pilotul avionului, care era singur la bord, a reuşit să se catapulteze înaintea impactului aparatului de zbor cu solul. Accidentul a fost provocat de impactul cu o pasăre.

26 martie 2002 - Un aparat al Bazei Aeriene 71 s-a prăbuşit în apropiere de Turda, însă pilotul a reuşit să se salveze. Cauza a fost defectarea sistemului de alimentare cu combustibil a motorului. Întreaga cronologie

Mai multe articole despre:
MIG România Borcea avion prăbuşit