MENIU

Românii blocați la granița dintre Austria și Ungaria intră în țară pe la Cenad și Nădlac 2

Românii care au fost blocați la granița Austriei cu Ungaria au început, marți seara, trecerea prin coridorul special către țară. Ei pot tranzita teritoriul Ungariei timp de 8 ore, în intervalul 17 martie, ora 22.00, ora României - 18 martie, ora 6.00, ora României. Este vorba de drumuri secundare prevăzute pentru traseul românilor în Ungaria. Țara vecină a anunțat, marți seară, că românii vor intra în România pe la Cenad și Nădlac 2, informează realitateadearad.net.

 

Cu toate că inițial, Ministerul Afacerilor Externe, a anunțat că cetăţenii români vor fi redirecţionaţi către patru puncte de frontieră pentru intrarea în România, respectiv: Nădlac 1, Nădlac 2, Borş şi Cenad, o informație de marți noaptea arată că românii vor intra în țară prin două puncte de trecere a frontierei: Cenad din jud. Timiș și Nădlac 2 din jud. Arad, potrivit realitateadearad.net.

Anterior, tot marți seară, MAE a anunțat că Ungaria permite tranzitarea românilor printr-un coridor umanitar timp de 8 ore, de marți, 17 martie, ora 22.00, până miercuri, 18 martie, ora 6.00, ora României.

Românii blocați la granița dintre Austria și Ungaria REVIN în țară în această noapte printr-un coridor umanitar

Tranzitarea însă este limitată. Cetățenii români pot tranzita teritoriul Ungariei dinspre Austria DOAR în intervalul 17 martie ora 21.00, ora Ungariei – 18 martie ora 5.00, ora Ungariei, adică între 17 martie, ora 22.00, ora României - 18 martie, ora 6.00, ora României.

MAE a precizat că măsura este unică, fiind valabilă numai în acest interval de timp. Ungaria permite trecerea românilor O SINGURĂ DATĂ.

Coronavirus. Românii din Italia, APEL pentru reluarea curselor către țară: „SOS România COVID-19. Redeschideți legăturile aeriene!”

Tot marți, Asociația Românilor din Italia a făcut un apel disperat pentru redeschiderea legăturilor aeriene cu România pe relația cu cei din Peninsulă. În acest moment, la granița Austriei cu Ungaria se află 3.500 de români care au venit din Italia și vor să ajungă acasă, în România. Eugen Terteleac, președintele Asociației, a explicat, marți, într-o intervenție telefonică la Realitatea PLUS, că situația acestora este dramatică și că singura lor soluție este reîntoarcerea acasă. 

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a intervenit marți în problema românilor blocați la granița dintre Austria și Ungaria din cauza epidemiei de coronavirus. A  avut mai multe convorbiri cu omologii săi din Ungaria și Austria. În urma discuțiilor purtate, Ungaria a promis că va permite tranzitarea românilor pe teritoriul său.