MENIU

ATAC iranian cu rachete asupra bazelor SUA din Irak. PRIMELE IMAGINI

Cel puțin 13 rachete au lovit, în noaptea de marți spre miercuri, baza aeriană Ain Al-Asad  și baza miliară din Erbil, din vestul Irakului. Atacul a fost inițiat de pe teritoriul Iranului, iar rachetele folosite sunt balistice. Teheranul a revendicat atacul și a anunțat că este riposta pentru uciderea generalului Qasem Soleimani. Potrivit ultimelor informații, nu au fost înregistrate victime. Iranul a transmis ulterior și un avertisment către aliații americanilor. PRIMELE IMAGINI ALE RIPOSTEI IRANIENE!


UPDATE 3:30. Gardienii Revoluției, trupele de elită ale regimului de la Teheran, amenință că dacă Pentagonul răspunde acestui atac, vor riposta cu un atac pe teritoriul american. „Pentagonul spune că SUA vor răspunde atacului iranian. De data aceasta vă vom răspunde în America” , scrie în mesajul postat de Gărzile Revoluționare pe rețeaua Telegram. 

UPDATE 3:00: La o oră de la atacul din Irak, Gardienii Revoluției iraniene au amenințat cu a treia etapă a atacurilor. Trupele de elită iraniene au avertizat că vor ataca orașele Dubai, Emiratele Arabe Unite, și Haifa, Israel, dacă va fi bombardat teritoriul Iranului, relatează CNN.

Cel puțin 13 rachete au lovit, în noaptea de marți spre miercuri, baza aeriană Ain Al-Asad, din vestul deșertic al Irakului, unde sunt staționați militari americani. Gardienii Revoluției din Iran au revendicat atacul, anunțând că au „lovit baza americană Ain al-Asad din Irak cu zeci de rachete” sol-sol ca ripostă la moartea generalului Qasem Soleimani.

Postul american CNN a anunțat la ora 3:00 (ora României) că este posibil ca președintele Donald Trump să se adreseze națiunii americane după atacul iranian asupra bazelor militare din Irak. Cel mai probabil, mesajul va fi transmis de Trump din Biroul Oval. Postul american a revenit ulterior și a precizat că Trump nu va face un anunț în acest moment . În jurul orei 3.30, ora României,vicepreședintele Mike Pence, secretarul de stat Mike Pompeo și secretarul Apărării Mark Esper au părăsit Casa Albă.

Iranul a lansat miercuri dimineaţă, în jurul orei 2.00, mai mult de zece rachete asupra a cel puţin două baze din Irak unde sunt staţionate trupe americane, a anunțat un purtător de cuvânt al Pentagonului, Jonathan Hoffman, citat de dpa, preluat de Agerpres.

Potrivit CNN, nu au fost înregistrate victime până la ora 3.00, ora României.

PRIMELE IMAGINI CU ATACUL, difuzate de CNN:

Pentagonul a anunțat miercuri un ATAC  iranian asupra a două baze militare cu trupe  americane, în jurul orei 2.00. Departamentul american al Apărării a mai anunțat că desfășoară o „evaluare preliminară a pagubelor” și analizează care va fi răspunsul său față de acest atac.

De asemenea, preşedintele american, Donald Trump, a fost informat despre loviturile asupra bazei americane din Irak şi urmăreşte situaţia "îndeaproape", a informat Casa Albă, citată de AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

Gardienii Revoluţiei iraniene au ripostat miercuri dimineaţă la asasinarea generalului Qassem Soleimani atacând cu lovituri de rachete baza aeriană Ain al-Assad din Irak, utilizată de armata americană, potrivit televiziunii naţionale iraniene Press TV, relatează AFP, citată de Agerpres.

Inițial au fost identificate cel puţin nouă rachete care au lovit în cursul nopţii de marţi spre miercuri baza aeriană Ain al-Assad, din vestul deşertic al Irakului, unde sunt staţionaţi soldaţi americani, a făcut cunoscut o sursă din cadrul serviciilor de securitate, informează AFP. Gardienii "confirmă că au lovit această bază din Irak cu zeci de rachete" şi ameninţă cu "răspunsuri şi mai devastatoare" în cazul unei riposte americane, a scris PressTV, canalul iranian de informaţii în engleză, pe contul său de Twitter.

O a doua etapă a atacului cu rachete balistice a vizat baza Erbil. Cel puțin două rachete balistice iraniene au vizat o bază americană din apropierea aeroportului Erbil din Kurdistanul iranian, cu puțin înainte de ora 3.00, la o oră de la declanșarea atacului, potrivit CNN.



Armata americană l-a asasinat, săptămâna trecută, în capitala Irakului, Bagdad, pe generalul Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran.

Ca reacție, autoritățile iraniene au lansat mai multe amenințări la adresa Statelor Unite.

Drept răspuns la avertismentele Iranului cu represalii, Trump a amenințat la rândul său că va lovi 52 de site-uri iraniene, inclusiv ținte culturale, dacă Teheranul atacă americani sau ținte americane, adâncind o criză care a sporit temerile unei noi conflagrații în Orientul Mijlociu.