MENIU

UE crede ca Rusia va găsi rapid un nou lider pentru Grupul Wagner

UE crede ca Rusia va găsi rapid un nou lider pentru Grupul Wagner. Foto: Profimedia

Jospeh Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, a afirmat miercuri că Rusia va găsi rapid un succesor pentru a prelua conducerea grupului de mercenari Wagner, după moartea lui Evgheni Prigojin, fostul său lider.

"Sunt sigur că vor găsi rapid un înlocuitor care să-i ia locul liderului Wagner care a murit într-un accident nefericit", a declarat oficialul UE în cadrul unei conferinţe de presă după întâlnirea informală a miniştrilor apărării din Uniunea Europeană, organizată în Toledo (Spania).

În ciuda morţii lui Prigojin, Borrell este de părere că mercenarii Wagner "vor continua să fie operaţionali în Africa" pentru că sunt "braţul înarmat al Rusiei".

"Nu pot trimite (din Rusia) armate regulate pentru că ar bătea prea mult la ochi, aşa că trimit mercenari, dar care sunt absolut aliniaţi cu puterea politică rusă", a apreciat şeful diplomaţiei europene.

Borrell a insistat că mercenarii Wagner "vor continua în Africa" şi "în slujba" preşedintelui rus Vladimir Putin.

"Vor continua să facă ceea ce fac, ceea ce, desigur, nu contribuie la pacea în Sahel sau la apărarea libertăţilor şi drepturilor sahelienilor", a conchis el.

Prigojin, îngropat fără tam-tam. Putin l-a lăsat fără onorurile militare la care avea dreptul- FOTO VIDEO

Şeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a murit într-o catastrofă aviatică la 23 august, la două luni după ce a condus o revoltă fără succes împotriva Moscovei. 

Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari Wagner, a fost înmormântat într-un cimitir din oraşul natal Sankt Petersburg, într-un cadru restrâns și fără onorurile mililare la care avea dreptul. 

”Funeraliile lui Evgheni Prigojin au avut loc într-un cadru restrâns. Cei care doresc să-şi ia rămas bun pot merge la cimitirul Porohovskoie”, se arată într-o scurtă postare pe Telegram, însoţită de fotografia lui Prigojin.

Organizarea funeraliilor lui Prigojin, care şi-a pierdut viaţa într-un accident aviatic pe 23 august, la două luni de la rebeliunea armată a grupului Wagner împotriva conducerii militare ruse, a avut loc în mare secret. Kremlinul a anunţat marţi dimineaţă că preşedintele rus Vladimir Putin nu va fi prezent la înmormântare.

Este oficial: Vladimir Putin nu va merge la înmormântarea lui Prigojin

Mai multe articole despre:
prigojin grupul wagner ue joseph borell