MENIU

UE avertizează: Numărul refugiaților din Ucraina ar putea fi de ordinul zecilor de milioane - E cea mai gravă criză umanitară

UE avertizează: Numărul refugiaților din Ucraina ar putea fi de ordinul zecilor de milioane

Numărul refugiaților din Ucraina ar putea fi de ordinul zecilor de milioane, avertizează Bruxelles.

„Numărul cetățenilor ucraineni care și-au părăsit locuințele în urma invadării Ucrainei de către armata rusă, ordonată de Vladimir Putin, ar putea fi de peste 7 milioane”, a declarat Janez Lenarcic, comisarul european pentru ajutor umanitar și management al crizelor.

„Asistăm la ceea ce ar putea deveni cea mai mare criză umanitară de pe continentul nostru european în mulți, mulți ani. Nevoile cresc pe măsură ce vorbim", a declarat Janez Lenarcic, comisarul european pentru ajutor umanitar și management al crizelor, la Bruxelles, citat de Reuters.

„Deci, pentru situația umanitară în ansamblu, numărul, la care ne așteptăm  în prezent , al ucrainenilor strămutați este de peste 7 milioane”, a declarat oficialul european într-o conferință de presă la Bruxelles, după întâlnirea a miniștrilor de Interne ai statelor membre UE privind criza.

Însă a avertizat că numărul celor afectați de război va fi aproape triplu.

Lenarcic a mai precizat că, potrivit estimărilor ONU, aproximativ 18 milioane de ucraineni vor fi afectați de conflict în termeni umanitari în țară sau în țările vecine, 7 milioane strămutați în interiorul țării și 4 milioane care părăsesc țara ca refugiați.

„Chiar dacă acestea sunt estimări foarte aproximative, cifrele sunt uriașe și trebuie să ne pregătim pentru acest tip de urgență, care este de proporții istorice”, a mai spus Lenarcic.