MENIU

UE, avertisment pentru Rusia: Trebuie să înceteze mobilizarea militară MASIVĂ în Ucraina - RISC de escaladare a situației

Peste 150.000 de militari ruşi au fost comasaţi la frontiera Ucrainei şi în Crimeea anexată, a anunţat luni şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, după reuniunea în sistem de videoconferinţă a miniştrilor de externe din UE, în cadrul Consiliului Afaceri Externe (CAE).

 

„Există un risc de escaladare prin desfăşurarea a 150.000 de militari ruşi la frontiera cu Ucraina. Este vorba despre desfăşurarea cea mai masivă la care am asistat vreodată. Este îngrijorător”, a declarat Borrell după încheierea reuniunii CAE, fără a oferi detalii despre sursa acestor informaţii, informează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

„Această consolidare militară trebuie să înceteze şi noi îi cerem Rusiei dezescaladarea”, a insistat el.

La rândul său și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a catalogat, săptămâna trecută, mobilizarea de trupe rusești drept „nejustificată și profund îngrijorătoare” și ca fiind „cea mai mare masă de trupe rusești de la anexarea ilegală a Crimeei și până acum”.

Ucraina se teme că Kremlinul nu caută decât un pretext pentru a o ataca. În cadrul reuniunii CAE, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba i-a informat pe omologii săi din cele 27 state UE în legătură cu ultimele evoluţii de la frontiera ucraineano-rusă.

El a anunţat pe contul său de Twitter că a propus „un plan în etape cu privire la maniera de a descuraja Moscova să continue escaladarea” violenţelor.

„Elementul-cheie este pregătirea unei noi serii de sancţiuni sectoriale. Sancţiunile individuale nu mai sunt suficiente”, a declarat Kuleba.

Europenii însă au decis o temporizare. „Nu se merge către noi sancţiuni economice. Nu este încă ceea ce se conturează”, a răspuns Josep Borrell.

„Noi am felicitat Ucraina pentru reacţiile sale măsurate şi am susţinut suveranitatea şi integritatea teritoriului său. Uniunea Europeană nu va recunoaşte anexarea Crimeei” de către Rusia, din 2014, a conchis el, realtează Agerpres.

Relaţiile dintre Rusia şi Ucraina s-au deteriorat după venirea partidelor pro-occidentale la putere la Kiev, în 2014, urmată de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi de un război între forţele ucrainene şi separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, conflict soldat cu peste 13.000 de morţi până în prezent.

În ultimele săptămâni, situaţia în estul Ucrainei a escaladat după ce s-au înregistrat noi ciocniri între forţele armate ucrainene şi separatiştii pro-ruşi.

În ultimele zile, mai multe surse au raportat inclusiv relatări despre rachete de rază scurtă Iskander.

Pe de altă parte, chiar dacă nu se ascunde în desfășurarea de trupe la frontiera cu Ucraina, Kremlinul nu a dat detalii despre unitățile militare mobilizate. Mai mult, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că deplasarea trupelor este o „afacere internă”, care nu ar trebui să preocupe pe nimeni.

Citește și România în realitate | Iulian Fota, despre tensiunile dintre Rusia și Ucraina: România nu e folosita „ca pion”. Noi avem garanții de securitate date de NATO. Ucraina nu