MENIU

UDMR, un „to do list” pentru susținerea guvernului PNL

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că sunt șanse bune să treacă Guvernul liberal, dar vor anunța o decizie abia după ce văd lista și programul noului Executiv. Kelemen a spus că au prezentat un acord PNL-ului pentru ca viitorul guvern să nu-și asume răspunderea și să nu dea OUG în domeniile justiției, sistemului electora si in administratie, precumși alocarea a 6% pentru Educație din bugetul pe 2020.

„E nevoie să fie instalat rapid un guvern.  Credem ca sunt sanse seriose bune sa treaca acest guvern in saptamana care urmeaza sau peste doua saptamani”, a anunțat Kelemen.

„Nu am avut păreri contrare, inclusiv OUG 114, sunt convins ca in parlament vom ajunge la anularea OUG. Așteptam ziua de joi, vineri, când se va depune lista si vom lua o decizie probabil saptămâna viitoare. A fost o discutie constructivă, bună. Sunt optimist, dar sunt realist”, a mai spus liderul UDMR.

Condițiile puse de UDMR pentru un sprijin la votul din Parlament sunt într-un raport de o pagină și jumătate, a mai precizat liderul UDMR. 

„Este necesar un raport scris. De fiecare dată am făcut colaborare parlamentara sau guvernamentală pe baza unui acord scris”.

Despre cele trei condiții principale puse PNL, Kelemen a spus că în această perioadă, guvernul PNL de tranziție nu trebuie să își asume răspunderea sau să dea OUG.

„Așteptam de la noul guvern sa nu-și asume raspunderea si sa nu dea OUG in domeniile justiției, sistemului electoral, inclusiv alegerile locale (referire la alegerea primarilor in doua tururi - n.r.) si in administratie, Fara asumarea raspunderii guvernului si fara OUG in această perioada”, a menționat Kelemen.

Kelemen a vorbit despre necesitatea alocării pentru Educaie a 6% din bugetul pe anul viitor, din care 5,2% să fie pentru investitii, în infrastructura, școli.

„Ținem enorm de mult la această chestiune când se va vota bugetul. (...) La 6% poti ajunge mai ales ca e nevoie de investitii in infrastructura, sunt multe scoli cu wc-ul in curte. Nu e mare filozofie. Trebuie să aloci mai mulți bani pentru Educație”, potrivit liderului UDMR.

Mai multe articole despre:
UDMR Guvern PNL