MENIU

Ucraina cere EXCLUDEREA Rusiei din Consiliul Europei! CEDO, sesizat, de asemenea, pentru a lua măsuri împotriva Moscovei

Consiliul Europei

Ambasadorul Ucrainei la Consiliul Europei, Boris Tarasiuk, a cerut, marţi, excluderea Rusiei din organizaţia paneuropeană. Pentru moment, instituția în cauză a decis doar să "suspende", pe 25 februarie, activităţile delegaţilor şi parlamentarilor ruşi din rândurile sale.

"Suspendarea Rusiei de la participarea la Comitetul de Miniştri (executivul Consiliului Europei - n.r.) şi din cadrul Adunării Parlamentare nu este suficientă", a declarat diplomatul ucrainean în cadrul unei conferinţe de presă susținute la Strasbourg, acolo unde este și sediul Consiliului Europei, relatează Agerpres.

"Ni s-ar părea logic ca Rusia să fie complet exclusă din Consiliul Europei", a mai spus Boris Tarasiuk.

Oficialul ucrainean şi-a exprimat, astfel, speranţa că, miercuri, Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei, unde sunt prezenţi cei 47 de reprezentanţi permanenţi ai ţărilor membre (mai puţin Rusia, după suspendarea sa), se va pronunţa în acest sens în timpul reuniunii sale săptămânale regulate.

Tarasiuk a anunţat, de asemenea, că ţara sa a sesizat Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a lua măsuri de urgenţă împotriva Rusiei.

"Dreptul fundamental la viaţă este încălcat flagrant în fiecare minut de trupele ruse", a subliniat el.

Organizaţie responsabilă cu monitorizarea respectării drepturilor omului pe continent, Consiliul Europei, creat în 1949, reuneşte aproape toate statele din Europa, inclusiv Rusia şi Ucraina. Consiliul a sancţionat deja Rusia în 2014 când aceasta a anexat peninsula ucraineană Crimeea, mai arată sursa citată.