MENIU

Ucraina avertizează că oprirea focului e o capcană a lui Putin - Mesajul ascuns despre gazarea militarilor și civililor din Azovstal

Război Ucraina-Rusia Azovstal Foto: Profi Media

Ucrainenii avertizează că anunțul rușilor de încetare a focului la Azovstal pentru eliberarea civililor este de fapt o capcană întinsă de Putin. Liderul de la Kremlin a dezvăluit și metoda „clasică” pe care o va folosi pentru ca „nicio muscă să nu scape” - gazarea, cum a făcut și în trecut, în criza ostaticilor de la teatrul Dubrowka, când au murit peste 100 de ruși.

Comandamentul forțelor armate ruse poate ordona folosi gazării militarilor ucraineni și a civililor din Azovstal. Ministerul ucrainean al apărării a anunțat că Rusia intenționează să folosească împotriva celor din fosta oțelărie un atac cu arme chimice.

Anunțul vine după ce Rusia a anunțat că oprește atacurile asupra Azovstal pentru a fi eliberați civilii din fosta oțelărie. 

Varianta folosirii de către Rusia a unor bombardamente și atacuri cu rachete cu muniție având agenți chimici a fost prezentată de Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei.

„Rusia nu a abandonat planurile de utilizare a armelor chimice împotriva apărătorilor și civililor ucraineni de pe teritoriul uzinei Azovstal. Armele chimice pot fi folosite împotriva persoanelor care se află acolo. Potrivit ultimelor date, pentru a evita pierderile în rândul personalului său militar, Federația Rusă poate efectua așa-numita „gazare” a apărătorilor și civililor ucraineni din sediul întreprinderii”, se arată în mesajul de pe Facebook, scrie Unian.net.

Ministerul ucrainean susține că va urma atacul cu rachete cu muniție de tip agent chimic și, „în paralel, unitățile ruse ale „trupelor de protecție împotriva radiațiilor, chimice și biologice” vor folosi aerosoli cu arme chimice”.

Astfel, oficialii ucraineni au explicat că mesajul lui Putin din timpul discuțiilor cu Șoigu ar fi fost scos din context în relatările din mass-media internațională.

„Expresia despre încetarea asediului pentru ca nicio muscă să nu zboare” ar trebui luată în contextul împiedicării oricui să părăsească catacombele uzinei în viață. În special, după folosirea armelor chimice,” susține serviciul de informații din Ministerul ucrainean al apărării.

PUTIN anunță „eliberarea” Mariupol și ordonă blocarea civililor și militarilor ucraineni din Azovstal: „Nici musca să nu scape!”

Scenariul avansat de ucraineni nu pare lipsit de credibilitate, pentru că Vladimir Putin și-a făcut intrarea pe marea scenă politică din Rusia, în funcția de președinte, cu rezolvarea atentatelor cecene prin folosirea de arme chimice. În octombrie 2002, după ce teroriștii ceceni au luat ostatici spectatorii din teatrul Dubrowka din Moscova, Putin a ordonat folosirea de gaze toxice pentru imobilizarea atacatorilor. Au murit atunci 130 de oameni nevinovați din cauza gazării efectuate, la ordinul Kremlinului, de forțele speciale ruse.