MENIU

Ucraina a cerut asistență internațională pentru urgențe, sub amenințarea invaziei ruse - Anunțul NATO

Ucraina a cerut asistență internațională pentru urgențe, sub amenințarea invaziei ruse - Anunțul NATO

Ucraina a cerut sprijin internațional marți, a anunțat Alianța Nord-Atlantică. Cererea vine cu o zi înainte de data posibilului atac al Rusiei. Situația este tensionată la granițele ucrainene, unde sunt masați peste 120 de mii de militari ruși. 

Ucraina se pregătește pentru "urgențe pe scară largă de natură diferită care pot afecta populația civilă", a anunțat NATO, potrivit CNN.

Centrul euroatlantic de coordonare a răspunsurilor la dezastre a primit marți o cerere de la Ucraina în acest sens, pentru asistență internațională.

Centrul EADRCC este principalul mecanism de răspuns civil de urgență pentru zona euro-atlantică.

Ucraina a furnizat o listă detaliată de necesități, în care a inclus camioane, buldozere, detectoare de substanțe chimice, echipamente pentru căutarea explozibililor, echipament de detectare termică, corturi, echipamente de comunicații, rezerve de echipamente medicale, potrivit NATO.

În ultimele săptămâni, potrivit informațiilor SUA și NATO, Rusia a desfășurat peste 130 de mii de militari în apropierea granișelor Ucrainei. Marți, Rusia a anunțat retragerea unei parti, dar continaurea exercițiilro militare. În același timp, NATO a anunțat că nu se confirmă retragerea militarilor de care a vorbit Rusia, situația fiind în continuarea monitorizată. 

Președintele Joe Biden a avut o intervenție marți seară, pentru a prezenta stadiul negocierilor duse pentru oprirea invaziei Rusiei. Liderul de la Casa Albă a avertizat că urmările unui posibil atac va genera un răspuns ferm și pe măsură din partea SUA și a aliaților NATO, care au desfășurat deja mai multe trupe și armament militar în mai multe țări membre, printre care și România, Polonia.

Joe Biden: Suntem gata să răspundem decisiv la un atac rusesc in Ucraina. Vom apăra fiecare centrimetru din spațiul NATO

Se știe deja că mai mutle țări europene, alături de SUA au anunțat închiderea ambasaddelor lor în capitala Kiev, din estul Ucrainei. SUA, Canada și Israel au anunțat mutarea misiunilor diplomatice în vestul Ucrainei - în orașul Lvov. În același timp, au fost transmise mesaje pentru părăsirea Ucrainei pentu a nu fi in pericol dacă situația escaladează.