MENIU

Turcia se pregăteşte să trimită trupe în Qatar

<p>Erdogan </p>

Parlamentul turc a ratificat, miercuri, două acorduri care permit desfăşurarea de trupe în Qatar şi antrenarea forţelor de jandarmerie din emirat.

Acordul referitor la desfăşurarea de trupe pe teritoriul Qatarului pentru a perfecţiona armata şi a stimula cooperarea militară a fost semnat în aprilie 2016, la Doha.

Conform documentului, armatele celor două state vor participa la exerciţii comune, demersul având drept scop contribuţia la pacea regională şi mondială.

De asemenea, Jandarmeria turcă va putea antrena forţele de jandarmerie din Qatar, conform unui acord convenit între miniştrii de Interne ai celor două state în decembrie 2015.

Președintele turc, Recep Erdogan, a avut marţi convorbiri telefonice cu lideri din Qatar, Rusia, Kuweit și Arabia Saudită privind diminuarea tensiunilor apărute după ce unele state arabe au rupt relațiile diplomatice cu Qatarul, pe care l-au acuzat de susținerea militanților islamiști, au anunțate surse prezidențiale turce.

''În cadrul convorbirilor a fost abordată importanța păcii și stabilității regionale precum și a diplomației și dialogului pentru a scădea tensiunea actuală'', au menționat sursele citate.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrein, Yemen și Egipt au întrerupt relațiile cu Qatarul, pe care îl acuză că ''susține terorismul'', notează AFP.

Această mişcare de excludere ar putea plasa Qatarul pe orbita strategică alcătuită din Iran, Turcia şi Russia şi ar putea complica eforturile SUA de lupta cu grupările extremiste şi de a ajunge la o înţelegere cu Iranul.

Mai multe articole despre:
Qatar criza qatar