MENIU

Turcia îndulceşte tonul în relaţia cu UE. "Aşteptăm până la finalul anului, dar nu mai mult"

Turcia şi UE

Turcia este dispusă să accepte o liberalizare a vizelor turistice impuse de UE cetăţenilor săi până la sfârşitul anului şi nu până în octombrie, aşa cum a ameninţat anterior, scrie în ediţia de duminică ziarul german Welt am Sonntag care citează surse guvernamentale turce, relatează Reuters.

Ankara a ameninţat că va abandona Acordul cu UE privind oprirea afluxului de migranţi în cazul în care europenii nu relaxează regimul vizelor până în octombrie, însă ministrul turc pentru Afaceri Europene Omer Celik a minimalizat aceste ameninţări sâmbătă, la finalul unei reuniuni cu şefii dilomaţiilor statelor membre UE.

Welt am Sonntag citează oficiali turci de rang înalt la curent cu negocierile în acest dosar care afirmă că o amânare până în noiembrie sau decembrie este considerată acceptabilă. Însă ei insistă asupra unei liberalizări a vizelor "nu mai târziu de sfârşitul anului", scrie ziarul.

Publicaţia germană citează de asemenea surse europene care afirmă că cele două părţi şi-au redus divergenţele cu privire la implementarea legislaţiei turce antiteroriste, pe care UE a impus-o ca pe o condiţie preliminară liberalizării regimului vizelor, însă nu oferă alte precizări.

Bruxellesul, care depinde de Ankara în limitarea afluxului de migranţi pe teritoriul Uniunii, caută să calmeze tensiunile cu Turcia, după ce a criticat reprimarea lansată de către preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan în urma tentativei de lovitură de stat de la 15 iulie.

Celik a declarat sâmbătă că Ankara îşi va îndeplini în continuare obligaţiile în cadrului acordului cu privire la criza migraţiei, dar că este "nerezonabil" să se aştepte ca autorităţile turce să-şi relaxeze acum legislaţia antiteroristă, în contextul intensificării luptei împotriva luptătorilor Statului islamic în Siria vecină şi împotriva separatiştilor kurzi pe teritoriul turc.

UE este îngrijorată de faptul că Ankara ar putea extinde legislaţia antiteroristă pentru a-i viza pe criticii lui Erdogan, scrie News.ro.

Mai multe articole despre:
Turcia G20 turcia ue