MENIU

Tulpina sud-africană, REZISTENTĂ la vaccinul Pfizer - date preliminare

Date îngrijorătoare despre tulpina sud-africană a Sars-Cov-2

Tulpina coronavirusului depistată în Africa de Sud provoacă din ce în ce mai multe îngrijorări în rândul oamenilor de știință și al autorităților. Rezultatele unui studiu arată că această variantă este mai rezistentă la vaccinul Pfizer decât cea britanică.

Studiul, făcut în Marea Britanie, sugerează și că o proporţie semnificativă a persoanele de peste 80 de ani ar putea să nu fie protejate suficient împotriva noilor variante ale virusului până când nu primesc ambele doze de vaccin.

”O îngrijorare deosebită o reprezintă apariţia mutaţiei E484K (descoperită în varianta sud-africană), care a fost depistată până în prezent la un număr relativ mic de persoane. Cercetarea noastră sugerează că vaccinul este posibil să fie mai puţin eficient când vine vorba despre această mutaţie”, a anunțat Ravi Gupta, profesor la Institutul de Imunologie Terapeutică și Boli Infecţioase din cadrul Universităţii Cambridge, unul dintre conducătorii studiului.

Datele sunt însă preliminare, la studiu participând un număr redus de pacienți, respectiv 26. Aceștia au primit prima doză a vaccinului Pfizer cu trei săptămâni înainte de a fi testați pentru a vedea dacă inocularea va proteja împotriva a două variante ale virusului SARS-CoV-2 - varianta britanică, cunoscută sub denumirea B1.1.7, şi cea sud-africană, care conţine mutaţia E484K.

În urma analizei probelor de ser recoltate, cei mai mulți pacienți, cu excepţia a şapte dintre ei, aveau niveluri de anticorpi suficient de ridicate pentru a neutraliza virusul, deci pentru a proteja împotriva infecţiei.

Cu toate acestea, când oamenii de ştiinţă au adăugat toate mutaţiile-cheie aflate în varianta B1.1.7, au descoperit că eficacitatea vaccinului a fost afectată, în medie, cu o concentraţie de două ori mai mare de anticorpi necesari pentru neutralizarea virusului. Când a fost adăugată şi mutaţia E484K, au fost necesare niveluri încă şi mai ridicate de anticorpi pentru neutralizarea virusului, cu o medie de 10 ori mai mulţi anticorpi necesari, au spus cercetătorii.

”E posibil ca o proporţie semnificativă de persoane peste 80 de ani să nu fi dezvoltat anticorpi protectori neutralizanţi împotriva infecţiei la trei săptămâni după prima doză de vaccin”, a avertizat un alt coordonator al cercetării, Dami Collier, citat de Agerpres. 

În Marea Britanie, guvernul a decis extinderea intervalului în care se administrează a doua doză a vaccinului Pfizer până la 12 săptămâni, pentru a face ca prima doză să ajungă rapid la cât mai multe persoane. Serul este conceput pentru a fi administrat în două doze, preferabil la un interval de trei săptămâni.

Despre rezistența tulpinii din Africa de Sud la vaccinurile apărute pe piață au mai fost făcute recent două studii, fiind vizate serurile dezvoltate de Novavax şi Johnson & Johnson. Rezultatele au fost aceleași: această variantă a virusului le reduce nivelul de protecție.