MENIU

Tulpina sud-africană a coronavirusului NU este mai letală. Ce vaccinuri oferă o protecție mai ridicată

Noi date despre tulpina sud-africană a Sars-Cov-2

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat, joi, că tulpina descoperită în Africa de Sud este mai contagioasă decât varianta inițială a coronavirusului, însă nu și mai mortală. Maria Van Kerkhove, coordonatoarea departamentului din cadrul OMS însărcinat cu gestionarea pandemiei, a declarat că până acum nu există dovezi în acest sens. 

Reprezentantul OMS a transmis că nu există indicii nici că tulpina respectivă ar provoca un număr mai mare de cazuri grave decât celelalte mutaţii.
”A fost, într-adevăr, identificată o creştere a capacităţii de contagiere, similară celei remarcate la varianta din Marea Briranie”, a subliniat Kerkhove.

Vești bune au venit și în ceea ce privește eficiența vaccinurilor. Potrivit OMS, serurile produse de Johnson & Johnson, Novavax şi AstraZeneca au o eficacitate mai mare împotriva variantei sud-africane a coronavirului. 
Directoarea Departamentului de imunizare din cadrul OMS, Kate O'Brien, a precizat că un test clinic realizat cu vaccinul de la AstraZeneca în perioada de circulaţie a acestei variante s-a desfăşurat pe un număr redus de pacienţi şi nicio persoană nu a dezvoltat forme grave de COVID-19.
”Acest lucru este important, pentru că ceea ce vedem este că toate vaccinurile sunt mai eficiente la persoanele care prezintă un risc sever”, a spus O'Brien, citată de Agerpres. 

OMS a mai subliniat că, în pofida diferenţelor dintre această variantă şi celelalte tulpini, Africa de Sud a demonstrat că pandemia poate fi controlată prin adoptarea unor măsuri de sănătate publică adecvate. 

Până acum, tulpina s-a răspândit în aproape 50 de țări.