MENIU

Tudorel Toader - un pasionat călător prin lume pe bani publici. Cine îl însoţeşte mereu

Tudorel Toader - un pasionat călător prin lume pe bani publici. Cine îl însoţeşte mereu

Ministrul Tudorel Toader este un călător pasionat prin lume pe bani publici, după cum rezultă din lista oficială a deplasărilor sale externe în primul an de mandat.

pe lângă faptul că ministrului îi place să călătorească, nici nu îi place să călătorească singur. În toate deplasările externe ale domniei sale în calitate de ministru este însoțit de un invitat permanent, o alegere absolut surprinzătoare conform regulilor de reprezentare la nivel înalt.

Din 23 februarie 2017, când a devenit ministru, până în aprilie 2018, ministrul Tudorel Toader a fost în 16 deplasări externe care au costat 140.723 lei, potrivt datelor comunicate de ministerul Justiției la cererea Ziare.com în baza Legii 544.

Prin comparație, tot pe baza datelor furnizate de ministerul Justiției, fostul ministru Cătălin Predoiu a făcut în patru ani și 2 luni de mandat (29 feb 2008 - 27 apilie 2012) 31 de deplasări externe cu un cost total de 278.306 de lei.

Ministrul Toader a făcut singur doar primele două deplasări din mandat, adică până când, din 16 martie 2017, a adus-o la minister, în funcția de secretar de stat, pe dna Marieta Safta.

Safta a venit alături de dl Toader de la CCR, unde era prim magistrat asistent șef, calitate în care a și colaborat, dar și călătorit împreună cu judecătorul Toader, ultimele asemenea deplasări fiind în 2014 la Viena și Chișînău.

Din martie 2017, dl Toader și dna Safta au plecat împreună în toate deplasările externe ale ministrului justiției, cheltuilelile fiind decontate din banii ministerului.

Surse diplomatice spun că dublarea ministrului român al Justiției la fiecare întâlnire externă de către adjunctul sau a stârnit întâi uimire și apoi amuzament la Bruxelles, fiind un element cu totul exotic.

Fostul ministrul al Justiției și de Externe, Cristian Diaconescu, spune că "nicăieri în lume ministrul și secretarul de stat nu vin împreună în deplasări externe. În relațiile externe, secretarul de stat e înlocuitorul ministrului, el se duce doar acolo unde ministrul nu poate participa. În îndeplinirea mandatului în străînătate, ministrul are nevoie de un aparat, nu de secretarul de stat".

Este ceea ce explică și fostul ministru Predoiu: "De principiu, secretarul de stat înlocuiește ministrul, ori dacă eu eram de față, logic nu era nevoie să fiu înlocuit.Dimpotrivă, când eram plecat, secretarii de stat mă înlocuiau în activitățile din țară, pe care nu obișnuiam să le aman, pentru că nu agreăm să țîn ministerul în loc până revin eu în țară.

Pe de altă parte, secretarii de stat făceau uneori deplasări în locul meu, pe baza de mandat precis, când activități importante mă rețineau în țară, de exemplu moțiuni de cenzură, vreo ședința CSM importantă, ședințe CSAT sau susținerea unor proiecte în Plenul Camerei sau Senatului".

În doar 3 dintre cele 31 deplasări externe ministrul Predoiu a plecat singur, în rest fiind însoțit de cele mai multe ori de directoarea Direcției Afaceri Europene. Au fost câteva deplasări în care ministrul Predoiu a fost insostit de un consilier personal sau de un subsecretar de stat, în funcție de tema întâlnirilor.

"Delegația era întotdeauna formată în funcție de agenda întâlnirilor, iar agenda o negociam în prealabil în funcție de interesele ministerului nostru, în primul rând. Fiecare membru al delegației avea sarcini precise în pregătirea întâlnirilor, dar și după întâlnire, în funcție de rezultatul lor, sincer, obișnuiam să-mi 'storc' colaboratorii".

"Directoarea DAE, judecătoarea Anca Stoica, era preferată pentru că, explică dl Predoiu, știa foarte bine instrumentul MCV, încă de la înființarea lui, cu ani de zile înainte să ajung în MJ, deci știa lucruri pe care eu nu le știam. Îmi aduc aminte de prima discuție cu acea directoare pe tema MCV, era după câteva săptămâni de la preluarea mandatului, studiasem documentația MCV și conduceam o ședința de pregătire a primei mele vizite externe și am expus o propunere de abordare pe care respectivul director mi-a demontat-o sever, știa lucruri pe care eu nu le știam încă, mi-am dat seama că e un om valoros căruia nu-i e frică să spună unui ministru că greșește. De atunci, nu a mai lipsit de la nicio negociere pe tema MCV și multe puncte pe care le-am obținut în negocierile privind rapoartele i le datorez".

Directorul DAE avea și rolul de a coordona permanent reprezentanții ministerului Justiției la Misiunea Permanentă de la Bruxelles.

Ministrul Toader a îndepărtat-o pe directoarea DAE nu numai din delegații, ci și din ministerul Justiției. Dna Anca Stoica a fost eliminată pe motiv că "era de prea mult timp în MJ".

Atașamentul profesional al dlui Toader față de dna Safta este atât de puternic încât domnia să a luat-o, pe banii ministerului desigur, și la Veneția, unde domnia să s-a dus nu în calitate de ministru, ci de de membru permanent al Comisiei pentru Democrație prin Drept.

Între cele 16 deplasări, dl Toader a avut, pe lângă destinații europene firești pentru un ministru al Justiției, și câteva destinații exotice.

Mai multe despre acest subiect, puteţi citi AICI!

Mai multe articole despre:
călătorii bani publici tudorel toader