MENIU

Toader, despre MCV: Recomandările nu sunt obligatorii. Contestarea raportului nu s-a discutat

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat, privind raportul MCV, că recomandările nu sunt obligatorii. Acesta a mai spus că nu s-a discutat despre contestarea raportului.

”Semantica termenului arată că recomandarea nu este obligatorie”, a spus Tudorel Toader, adăugând că obligatoriu este procesul ireversibil de legiferare.

Tudorel Toader a mai spus că nu a ieșit miercuri la declarații întrucât nu vrea să răspundă întrebărilor care nu sunt potrivite. ”Mulți preferă să profite de aceste momente să își exprime părerile lor mai puțin documentate”, a precizat acesta.

”Spunea cineva că recomandările Comisie de la Veneția trebuie respectate cu prioritate, față de legea națională, citând Constituția. Nu trebuie să fii mare jurist să înțelegi că de la Bruxelles vine o comisie care formulează o serie de recomandări. Nu va imaginați că recomandare devine mai puternică decât legea națională. Nu trebuie să fii jurist să știi asta”, a spus Tudorel Toader, adăugând că ”toate recomandările au rolul lor”.

”Noi ne uităm la fiecare recomandare în parte, îi dăm vocația juridică pe care o are. Să nu vă imaginați că o recomandare poate să aibă putere juridică. Le evaluăm, le luăm în considerare, le respectăm. Însă, eu personal am mari semne de întrebare legate de recomandările în care ni se spune să oprim procesul de revocare a procurorului general, să oprim procesul de legiferare. Este cam mult și iese din tiparul acestui MCV”, a explicat ministrul Justiției.

Întrebat dacă va contesta raportul MCV, Tudorel Toader a spus: ”cu mine personal nu a vorbit nimeni despre posibilitatea contestării”.

Mai multe articole despre:
recomandări MCV raportul MCV tudorel toader