MENIU

Tudorel Toader, anunţ pentru realitatea.net despre Augustin Lazăr

Tudorel Toader, ministrul Justiției, a oferit o reacţie pentru realitatea.net referitoare la evaluarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Augustin Lazăr.

Tudorel Toader a pus pe jar pe toată lumea, sâmbătă, 25 august, atunci când a anunţat, printr-un mesaj postat pe pagina lui de Facebook, că declanşează "procedura legală pentru evaluarea activității manageriale desfășurată de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție".

Tudorel Toader a oferit extrem de puţine detalii despre modalitatea de evaluare. De aici, s-au născut numeroase întrebări şi speculaţii legate de procedură, pentru că nimeni nu ştie cum va decurge evaluarea lui Augustin Lazăr.

De aceea, jurnalistul realitatea.net Cristian Otopeanu i-a trimis o întrebare simplă ministrului Justiţiei: dacă la evaluarea procurorului general va exista o întrevedere faţă în faţă cu Augustin Lazăr.

Tudorel Toader nu a exclus această posibilitate. "Vine şi acea vreme!", a replicat ministrul Tudorel Toader, pentru realitatea.net.

Tudorel Toader (58 de ani) a fost învestit în funcția de ministru al Justiției pe 23 februarie 2017. A rămas în funcție până astăzi, cu o scurtă perioadă de inactivitate, cauzată de demisia sa, în semn de solidaritate cu membrii Cabinetului Grindeanu, demisie produsă în iunie 2017.

Tudorel Toader s-a făcut remarcat abia în perioada Guvernului Dăncilă, adică din ianuarie 2018.

Mai întâi, pe 22 februarie 2018, Tudorel Toader a anunțat că declanșează procedura de revocare din funcție a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. În fața unei asistențe numeroase, aproape 50 de jurnaliști fiind prezenți la Ministerul Justiției, Tudorel Toader a dat un spectacol inedit (VEZI AICI VIDEO!). A cerut un podium ca să poată fi văzut mai bine ("Vreți să aducem podiumul?"), apoi a refuzat să se urce pe el ("Nooo, este prea mare. Nu mă urc pe el"), a ignorat întrebările jurnaliştilor şi a promis o conferinţă de presă. Acea conferință nu s-a mai ținut. CLICK AICI PENTRU DETALII!

Vezi mai jos imagini filmate de jurnalistul realitatea.net Cristian Otopeanu, pe 22 februarie 2018, atunci cand Tudorel Toader a facut un spectacol de zile mari la Ministerul Justiției! Totul s-a petrecut înainte ca Toader să anunțe că declanşează procedura de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

 

După 5 luni, pe 9 iulie 2018, președintele Klaus Iohannis semna revocarea din funcție a Laurei Codruța Kovesi.

Tudorel Toader nu s-a oprit aici și a mers mai departe. Sâmbătă, 25 august, printr-un mesaj postat pe Facebook, ministrul Justiţiei informa că declanșează evaluarea procurorului general al Romaniei, Augustin Lazăr. "Rezultatele evaluării, însoțite de eventuale propuneri, vor fi făcute publice în termen de cel mult 30 de zile" a fost precizarea făcută de Tudorel Toader.

Ministrul Justiției a mai adăugat astăzi, înaintea declaraţiei făcute pentru realitatea.net, dar fără a lămuri deloc subiectul, că "Decizia de declanșare a procedurii de evaluare a Procurorului General nu a fost luată exclusiv pe baza unor circumstanțe recente. În mod rezonabil nu se susține afirmația potrivit căreia evaluarea poate fi considerată o formă de presiune exercitată în legătură cu soluționarea unor dosare, protestul din 10 august, respectiv la dosarul Revoluției. Într-o astfel de logică, o atare evaluare devine imposibil de realizat pentru că permanent se vor afla spre soluționare dosare cu rezonanță socială".