MENIU

TUDOR GHEORGHE, "LECŢIA": Dacă nu păstrezi frumuseţea limbii tale, nu poţi vorbi de dragoste

TUDOR GHEORGHE, LECŢIA: Dacă nu păstrezi frumuseţea limbii tale, nu poţi vorbi de dragoste / Foto: MEDIAFAX

Într-o comună liniştită, aflată pe malul drept al Oltului - Izbiceni, maestrul Tudor Gheorghe a ales să dea oamenilor o lecţie de iubire, respect şi patriotism, emoţii reunite într-un spectacol unic, despre inima românilor.

Într-o intervenţie la Realitatea TV, în emisiunea "Jocuri de putere", Tudor Gheorghe a vorbit deschis despre bucuria spectacolului.

"În seara asta am avut premiera, într-un sat, a unui spectacol foarte interesant, se cheamă "Lecţia". Este o lecţie de iubire, respect, istorie, patriotism. E mai mult decât o lecţie. Am pornit spectacolul dintr-un sat, un sat foarte drag mie, din comuna Izbiceni, un spectacol care a avut loc în Centrul cultural care-mi poartă numele. M-am bucurat să văd o sală arhiplină, emoţionată. Ideea mea de a pleca de aici şi de a bântui prin ţară - nu mă voi duce în oraşele mari, voi fi în oraşele unde, de 20 de ani, nu s-au mai întâmplat evenimente culturale reale. Eu plec duminică şi încep turneu în Republica Moldova, am un singur spectacol în Chişinău, apoi mă duc în orăşele mici, unde oamenii au nevoie", a spus Tudor Gheorghe, la Realitatea TV.

Spectacolul, spune maestrul, conţine texte excepţionale, poezii deosebit de frumoase şi mult umor.

"Spectacolul începe cu o pledoarie pentru păstrarea acurateţei limbii române. Dacă nu-ţi păstrezi frumuseţea limbii tale, nu poţi să vorbeşti de dragoste. Vom ajunge la cântecul popular românesc, la cele mai frumoase poeme, apoi voi intra într-o zonă de gând de reîntoarcere acasă, la părinţi. Spectacolul se va încheia cu dorul de casa noastră, de ţară. Sunt texte excepţionale, poezii deosebit de frumoase, spectacolul e plin de umor", a spus Tudor Gheorghe.

Întrebat cum au primit oamenii în Izbiceni spectacolul, maestrul a răspuns: "Au venit cadre didactice din împrejurimi, am vrut ca spectacolul să fie cu trimitere exactă, mai ales acum, într-o perioadă în care mă îngrozeşte felul în care... Când aflu ce note iau copilaşii la testele pe care le dau acum, sunt siderat, nu-mi vine să cred că e posibil ca nişte copii români, inteligenţi... De asta vin în întâmpinarea profesorilor, a elevilor, poate-i conving să vadă că limba română e frumoasă, că dragostea faţă de istorie, limbă, folclor, faţă de ţara asta atât de necăjită trebuie să existe dacă vrem să fim."