MENIU

Trei tineri blocaţi pe munte, în Bucegi, o noapte întreagă. Acţiunea de salvare a durat peste 6 ore

Trei tineri au trăit aventură vieţii lor după şi-au petrecut noaptea sub cerul liber, blocaţi în munte. Turiştii au vrut să escaladeze Vârful Picătura din Bucegi, un traseu destinat alpiniştilor experimentaţi.

Cu toate că aveau echipamentul necesar, lipsa de experienţă şi-a spus cuvântul şi au fost nevoiţi să ceară ajutorul salvamontiştilor din Buşteni. Acţiunea de recuperare a durat 6 ore, iar salvatorii au folosit tehnici de alpinism pentru a-i coborî teferi pe cei trei de pe munte. Cei trei prieteni de 23 de ani au pornit ieri de dimineaţă de pe pârtia Kalinderu din Buşteni către Vârful Picătura din Bucegi. O zona extrem de dificilă care nu este marcata ca traseu turistic, ci este destinată doar alpiniştilor profesionişti. Deşi erau echipaţi corespunzător, dar neavând experienţă în escalada şi tehnici de alpinism, aventurierii au rămas blocaţi pe un perete stâncos, iar la lăsatul serii au sunat după ajutor, scrie libertatea.ro.

Din cauza zonei periculoase şi a întunericului, salvamontiştii din Buşteni au hotărât să pornească după ei în zorii zilei, însă i-au sfătuit ce trebuie să facă pentru a supravieţui pe timpul nopţii şi au ţinut în permanentă legătură cu ei. Pentru a putea ajunge la tinerii blocaţi, salvatorii au montat pioleti în stânci, iar apoi pe corzi au făcut rapel.

Salvamontiştii îi sfătuiesc pe turişti să nu se mai aventureze pe potecile montane care nu sunt marcate, iar atunci când pornesc pe un traseu să aibe un echipament corespunzător şi să ţină cont de pregătirea fizică.