MENIU

Transalpina, şoseaua care a costat 432 de milioane de euro, rămâne închisă vara aceasta

<p>Transalpina</p>

Transalpina - cu numele vechi Poteca Dracului - rămâne închisă în această vară. După ce a înghiţit 432 de milioane de euro, drumul de 155 de kilometri lungime nu este gata. Şoferii care se încumetă totuşi să intre pe acest traseu riscă amenzi usturătoare, de până la 680 de lei, scrie Libertatea.ro.

Modernizarea Transalpinei, un drum de 155 de kilometri, a început în anul 2009, când firma Romstrade a câştigat un contract în valoare de 432 de milioane de euro, cu TVA.

Adică 2,8 milioane de euro pe kilometru, cam cât a costat şi media pe kilometru în cazul autostrăzii Bucureşti - Constanţa.

Doar că, în cazul acesteia din urmă, lucrările au început de la zero, pe când la Transalpina au lucrat romanii în perioada antică, austriecii în secolul al XVIII- lea şi regele Carol al II-lea în perioada interbelică. Adică acest drum avea deja o infrastructură temeinică şi nu trebuia decât asfaltat.

Constructorul a intrat în insolvenţă

În fine, lucrările s-au oprit anul trecut, când societatea Romstrade a intrat în insolvenţă. Pentru terminarea lucrărilor, se va organiza o licitaţie pentru desemnarea unui nou constructor.

Deocamdată, afacerea a intrat în atenţia DNA, care vrea să afle cum a câştigat Romstrade licitaţia pentru “Poteca Dracului”, deşi exista un alt ofertant, care promitea să facă drumul cu jumătate din sumă. Până una-alta, cert e că turiştii care-şi propuseseră vara asta o excursie pe Transalpina trebuie să renunţe la idee.
Ajunge la 2.100 metri înălţime

Transalpina traversează Munţii Parâng din Novaci, Gorj, până în Sebeş, Alba. În judeţul Vâlcea, şoseaua urcă până la cea mai înaltă altitudine din România, 2.100 de metri.

Transalpina a fost construită de armatele romane în drumul lor spre Sarmizegetusa, pavată cu piatră de regele Carol al II-lea după 1930 şi reabilitată de nemţi în cel de-al Doilea Război Mondial.

Mai multe articole despre:
închisă vara transalpina Romstrade marcaje rutiere