MENIU

Transalpina se deschide pe 1 aprilie

Cand se deschide TRANSALPINA

Transalpina este cel mai înalt drum rutier din România, cât şi din întregul lanţ al Munţilor Carpaţi, atingând altitudinea maximă (2145 m) în Pasul Urdele. Transalpina traversează Munţii Parâng de la Nord la Sus fiind paralelă cu Valea Oltului şi Valea Jiului, între care se află, şi leagă Localitatea Sălişte din Jud. Sibiu de Localitatea Novaci din Jud. Gorj.

În perioada 02.11.2015 - 31.03.2016, circulaţia rutieră va fi ÎNCHISĂ pe DN 67 C (Transalpina) pe sectorul de drum cuprins între km 34+800 (Rânca) - km 79+200 (Curpat).

Drumul şi-a luat numele de la latinescul "Transalpina" (ţară de dincolo de munţi), cum era numită în vechile texte şi hărţi latineşti Ţară Românească, şi e supranumit “Drumul Regelui”, pentru că Regele Carol al II-lea, după ce l-a reconstruit, în anul 1938, l-a inaugurat parcurgîndu-l el însuşi împreună cu familia regală.

Deşi este mai înalta mult mai veche şi mai frumoasă decât Transfăgărăşanul, este mai puţin cunoscută pentru că, Transalpina, cu toate că este catalogat drum naţional, DN 67c (parţial), nu a fost până în 2009 niciodată asfaltată.

Transalpina a fost construită de armatele romane în drumul lor spre Sarmisegetusa, pavată cu piatră de Regele Carol al II-lea după 1930 şi reablitata de nemţi în al II-lea război mondial după care a fost dată uitării.

 Când se deschide Transfăgărăşanul