MENIU

Traian Ungureanu: Cîndva al României

Traian Ungureanu: Cîndva al României

E, oare, anonimatul cel mai crîncen de preferat nimbului veşted de deasupra marilor defăimaţi şi izgoniţi ai istoriei? Cine îşi pune o asemenea întrebare a cîntărit, în gînd, pietrele funerare aşezate, deopotrivă, la căpătîiul necunoscuţilor şi al regilor descoronaţi. Şi le-a găsit la fel de cenuşii. Abia apoi putem vorbi de Regele Mihai. Sincer, dacă avem curajul.

Mihai a murit înconjurat de omagii corecte pînă la automatism şi mereu depărtate sau cu totul străine de adevăr. Miezul absurd, mizer şi tragic al trecerii prin lume a Regelui Mihai rămîne necercetat. Cu sau, mai ales, fără voia lor, comentariile pioase chemate de dispariţia lui Mihai sînt parte a problemei. Sau, altfel spus, un fel de a fortifica blocajul în faţa propriei noastre istorii.

Ce ar fi de gîndit şi mărturisit, acum, la stingerea Regelui Mihai? Nimic savant şi nimic neştiut. Faptele au fost şi rămîn clare: o primă şi scurtă domnie, forţată, în copilărie, de patimile tatălui - Carol al II-lea; o a doua domnie provocată de eşecul aceluiaşi Carol şi de căderea statului naţional, în 1940; arestarea Mareşalului Antonescu şi dezlipirea de alianţa cu Germania; abdicarea impusă de ocupaţia sovietică; un exil de 40 de ani; încercări zadarnice de revenire în ţară, cu Ion Iliescu şef de gonaci  şi, în sfîrşit, reîntoarcerea în România, pentru ultimii 20 de ani de viaţă.

Citeşte continuarea pe adevarul.ro

Mai multe articole despre:
regele Mihai Traian Ungureanu