MENIU

Tradiții de MĂRŢIŞOR! De ce se leagă aţa de copac şi de ce nu e bine să dăm cu mătura?

Tradiții de MĂRŢIŞOR! Mărţişorul este o sărbătoare tradiţională care anunţă venirea primăverii şi constă într-o serie de ritualuri care promit belşug, noroc şi prosperitate, până la finalul anului. 

Tradiții de MĂRŢIŞOR! Mărţişorul este sărbătorit în fiecare an, în prima săptămână din luna martie, fiind celebrată prin oferirea mărţişoarelor, florilor de primăvară, dar şi a brăţărilor împletite din aţă roşie şi albă. 

Tradiții de MĂRŢIŞOR! La origini, mărţişorul a fost conceput ca o amuletă legată cu un şnur împletit din două fire-unul alb (simbolizând divinitatea, sănătatea, puritatea sufletească şi împlinirea) şi unul roşu (ca simbol al dragostei pentru frumuseţile eterne ale vieţii : prietenia, fidelitatea şi onoarea).

Tradiții de MĂRŢIŞOR! În trecut, fetele obişnuiau să poarte mărţişorul la gât, pentru a nu fi arse de soarele puternic al anotimpului cald, iar purtătoarea acestui talisman obişnuiau să fredoneze "Cine poartă mărţişoare / Nu va fi ferit de soare"

Tradiții de MĂRŢIŞOR! Astăzi, una din tradiţiile care au reuşit să se păstreze cu succes chiar şi în mediul urban, o reprezintă obiceioul de a lega aţa roşie împletită cu aţa albă, de creanga unui copac înflorit, după ce a fost purtată la mână întreaga lună martie. În multe zone din ţară, Mărţişorul se poartă atât cât durează zilele Babelor (1-9 martie) sau până la Florii; atunci Mărţişorul se scoate şi se agaţă de crengile unui pom roditor. Există credinţa că atunci când pomul are rod bogat, cel care a purtat Mărţişorul va avea mult noroc.

Tradiții de MĂRŢIŞOR! În unele zone predomină superstiţia conform căreia Baba Dochia va trimite gerul înapoi dacă de 1 Martie au loc diferite activităţi gospodăreşti. Tocmai din acest motiv femeile nu spală, nu dau cu mătura, ci doar pregătesc bucatele pentru masă în această zi. 

Tradiții de MĂRŢIŞOR! O altă superstiţie pentru această perioadă face referire la norocul în dragoste. Dacă în localităţile din Transilvania, sătenii agaţă aţa roşie şi albă la streaşina casei, pentru a îndepărta deochiul şi spiritele rele, în Banat, fetele nemăritate se spală cu zăpadă în ziua de Mărţişor şi se crede că în anul respectiv îşi vor găsi sufletul pereche.