MENIU

Tradiția de Sfântul Nicolae pe care puțini o știu

Pe lângă obiceiul de a așeza ghete pentru a fi umplute cu cadouri de către Moș Nicolae, în anumite zone ale țării, oamenii respectă și alte tradiții, mai puțin cunoscute pentru cei care locuiesc la oraș.

O traditie spune ca fetele se aduna in ajunul sarbatorii pentru a face placinte, iar seara, la ora noua fix, baietii vin la ele si dau o petrecere.

In unele zone ale tarii, in ziua de Sfantul Nicolae oamenii aduc in casa cregunte de pomi fructiferi pe care le pastreaza in apa langa icoane ca sa infloreasca pana de Anul Nou. Iar daca aceste crengute vor inflori pana cand anul se sfarseste, anul care vine va fi unul foarte roditor si plin de satisfactii.

In zona rurala, in ziua de Sfantul Nicolae, baietii se organizeaza in cete, isi aleg gazda in casa careia repetitiile pentru colinda de Craciun si de Anul Nou vor avea loc.

Conform traditiei populare, in noptile sfintite de Sarbatori, se spune ca pret de o secunda Sfantul Nicolae poate fi vazut stand in dreapta Domnului, conform calendarulortodox.ro.