MENIU

Tot mai puţine medicamente ieftine pentru români. Guvernul promite că va rezolva această problemă

Medicamentele ieftine sunt din ce în ce mai puţine pentru români. E semnalul de alarmă transmis de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România. Principala cauză invocată de producătorii de medicamente este taxa clowback, care este mult prea mare. Surprinzător sau nu şi Sorin Grindeanu recunoaşte că taxa este o povară pentru industria de profil şi propune introducerea unui calcul diferenţiat. O măsură pe care, susţine premierul, nu va ezita să o aprobe de urgenţă.

Producătorii de medicamente generice au tras un semnal de alarmă, în cadrul conferinţei International Health Forum, cel mai mare eveniment al industriei de medicamente generice, că pacienţii riscă să ramână în continuare fără medicamente ieftine, dacă legislaţia nu va fi schimbată.

"Taxa clawback este acea taxă impusă producătorului pentru tot ceea ce depăşeşte bugetul fix alocat medicamentelor de către statul român. Această taxă e într-o continuă creştere care fortează producătorii de medicamente generice să retragă anumite produse pentru că preţul lor de vânzare deja devine sub preţul de producţie", a explicat Adrian Grecu, preşedinte Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România.

Taxa a fost criticată şi de oficiali străini din domeniul sanatăţii.

"Taxa clawback este foarte rea. Trebuie eliminată. Medicamentele generice sunt fundamentale pentru a îmbunătăţi accesul pacienţilor la medicamente şi pentru a aduce economii la buget. În România, nu se cheltuiesc destui bani pentru sănătate şi nu promovaţi, aşa cum alte pieţe din alte ţări o fac, produsele biosimilare şi generice", a spus Jacek Glinka, preşedinte Medicines For Europe.

Iar povara cade pe umerii producătorilor locali, care sunt nevoiţi să suporte cheltuieli mai mari. Şi nu sunt singurii. Din cauza taxelor, nici străinii nu se grăbesc să investeasă în piaţa farmaceutică de la noi.

"Producătorii de medicamente români sunt discriminaţi. Avem cele mai mici preţuri din Europa pe care trebuie să le aplicăm în România şi asta ne impactează şi dacă vrem să facem exporturi. Niciun producător care vrea să facă vreo investiţie în România nu o va face. Am dat exemplul unui producător de vaccinuri, care din cauza taxei clawback, nu a făcut o investiţie în România, ci în altă tară", a precizat Dragoş Damian, producător local de medicamente.

Premierul Sorin Grindeanu şi ministrul Sanatatii Florian Bodog au promis că lucrurile se vor schimba.

"Povara acestor contribuţii financiare trebuie impărţită în mod echitabil în industrie. Dacă soluţia este introducerea unui calcul diferenţiat al taxei clawback, nu vom evita să-l aplicăm de urgenţă", a afirmat premierul Sorin Grindeanu.

"În momentul în care scădem taxa clawback pentru generice vor fi mult mai multe generice şi mai mulţi producători interesaţi să aducă medicamente pe piaţa românească", a spus, de asemenea, ministrul Sănătăţii, Florian Dodog.

În ultimii trei ani, peste 2000 de medicamente au dispărut de pe piaţa românească. Cei mai afectaţi sunt bolnavii cronici, dar şi pacienţii cu venituri mici.