MENIU

Tot mai mulţi pacienţi diagnosticaţi cu HIV/SIDA după pandemie! Medic: Avem cu 30% mai mulţi decât înainte de pandemie. Care sunt CAUZELE

Tot mai mulţi pacienţi sunt diagnosticaţi în această perioadă cu HIV/SIDA. Vorbim despre un procent cu 20-30 % mai amre faţă de anii de dinainte de pandemia de coronavirus. Tragic este faptul că mulţi dintre ei sunt tineri. Medicii trag uns emnal de alarmă și spun că pot apărea complicaţii grave în cazul în care un pacient cu HIV face şi gripă sau boala COVID-19.

Potrivit medicilor, fenomenul a apărut pentru că în pandemie oamenii nu au mai mers spre spitale pentru controale şi diagnostic iar acum ajung la unităţile medicale cu alte probleme de sănătate şi descoperă că au şi această afecţiune, în urma testelor.

Creşterea numărului de cazuri diagnosticate este pusă şi pe seama numărului tot mai mare de oameni care folosesc droguri injectabile, fenomen care a luat amploare și în România, de mai mulţi ani.

„Din păcate, cei aproape 3 ani înseamnă printre altele şi subdiagnosticarea pentru infecţiile HIV/SIDA, în mod real, ceea ce înseamnă că pacienţii s-au infectat, dar nu au ajuns la spital şi atunci nu au avut un diagnostic, din păcate. Ne aşteptăm ca în viitorul apropiat şi chiar în anii care urmează să fie o creştere clară, ce vedem în spitale, se întâmplă şi la Institutul Matei Balş, înseamnă o realitate şi aici sunt mai multe componente.

Faptul că nu au fost diagnosticaţi în timp de pandemie, creşterea sau trendul ascendent în cazul consumatorilor de droguri injectabile, lucru care se întâmplă peste tot, inclusiv în România, nu are legătură cu pandemia, această creştere se întâmpla încă de acum 5 ani, poate şi mai bine, şi atunci vom avea pacienţi cu HIV/SIDA şi nu numai, să ştiţi că şi la hepatitele B şi C este aceeaşi discuţie, şi în cazul altor afecţiuni. Dar dacă vorbim de consumatori aceste boli infecţioase se transmit cu precădere”, a declarat pentru News.ro Adrian Marinescu, medic infecţionist şi director medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală. 

Mai multe articole despre:
hiv hiv/sida pandemie covid adrian marinescu