MENIU

Tot ce trebuie să știi despre menopauză

60 de ani. Ovarele nu mai produc estrogen şi progesteron, ceea ce declanşează şi osteoporoză sau afecţiuni ale inimii. Menopauza nu se tratează. Se iau măsuri, în schimb, pentru amelioarea semnelor prevestitoare şi gestionarea afecţiunilor cronice apărute înainte de instalarea ei.

În afară de terapia cu hormoni, destul de controversată, dar statistic având efecte, medicii mai prescriu antidepresive în doze mici, remedii pentru atenuarea bufeurilor şi medicamente pentru osteoporoză. Factorii care accentuează manifestările menopauzei sunt stresul, cofeina, fumatul, alimentele condimentate, băuturile fierbinţi, alcoolul, lipsa somnului, sedentarismul, proasta oxigenare a creierului şi, nu în ultimul rând, alimentaţia nesănătoasă.
 
Cu toate că nu sunt prea multe dovezi ştiinţifice, tot mai mulţi medici recomandă în locul hormonilor injectaţi terapiile alternative. De pildă, estrogenii din soia, leguminoase şi năut. Dar atenţie, nu recurgeţi la automedicaţie dacă aţi avut cancer de sân. Consultaţi medicul! Ajută, deşi nici aici nu există cercetări pe grupuri mari de femei, acupunctura şi exerciţiile yoga. Internetul abundă de informaţii despre plante cu efect benefic în atenuarea simptomelor şi a manifestărilor menopauzei, dar multe sunt prescrise de nespecialişti, care nu ştiu că unele dintre ele pot fi dăunătoare.
 
Fitopterapia este o ramură a medicinei alternative care se studiază acum şi la unele facultăţi de medicină, deci înainte de a recurge la plante consulaţi un doctor care s-a specializat în acest domeniu, deoarece cunoştinţele de biochimie sunt esenţiale în recomandarea unei cure. Esenţiale sunt însă starea de spirit şi dieta bogată în legume, seminţe, cereale integrale, surse de Omega 3 şi plante bogate în amidon.
 
Sinteza şi asimilarea nutrienţilor depinde însă de starea de spirit. Prin urmare dacă-i întăriţi unei femei intrate la menopauză sentimentul că viaţa ei s-a încheiat, că este în vârstă şi lipsită de succes, va deveni un pachet de nervi şi-i veţi accentua simptomele. Înconjuraţi-o cu iubire!