MENIU

Toshiba Corp plănuieşte să renunţe la formatul de dvd-uri HD DVD

Toshiba Corp plănuieşte să renunţe la formatul de dvd-uri HD DVD, pierzând astfel lupta împotriva tehnologiei dvd-urilor Blu-ray susţinute de cei de la Sony Corp, potrivit unei surse din interiorul Toshiba, informează agenţia NewsIn.

Cel mai probabil decizia va pune capăt războiului purtat de câţiva ani între Toshiba şi Sony pentru stabilirea standardelor viitoarei generaţii de DVD-uri şi a echipamentelor video compatibile cu acestea.

Războiul DVD-urilor, adesea comparat cu lupta casetelor video Betamax şi VHS din anii 1980, a condus la inducerea în eroare a consumatorilor în ceea ce priveşte achiziţionarea DVD-urilor sau a playerelor, încetinind dezvoltarea robustei industrii a DVD-urilor.

Toshiba a suferit câteva lovituri importante în ultimele săptămâni, printre care şi anunţul grupului american de magazine Wal-Mart Stores de a abandona filmele în format HD DVD în favoarea tehnologiei Blu-ray.

O sursă avizată din cadrul companiei Toshiba a confirmat un anunţ precedent al postului public NHK, potrivit căruia compania este gata să renunţe la HD DVD.

"Suntem în ultimul stadiu al planului de ieşire din lupta privind viitorul DVD-urilor", a precizat sursa, care a dorit să-şi păstreze anonimatul. Aceasta a declarat că un anunţ oficial ar putea apărea la începutul săptămânii viitoare.

Reprezentanţii Toshiba nu au putut fi contactaţi pentru detalii.

Potrivit NHK, Toshiba va suferi pierderi de zeci de miliarde de yeni (sute de milioane de dolari) după ce va renunţa să mai producă aparate de redare şi înregistrare în sistem HD DVD.

Studiourile de la Hollywood şi-au împărţit iniţial sprijinul între cele două tabere.

Balanţa puterii s-a înclinat decisiv în favoarea celor de la Sony în luna ianuarie, după ce studiourile Warner Bros, ce aparţin grupului Time Warner, au declarat că vor scoate filme numai pe dvd-uri în format Blu-ray. Astfel, filmele scoase de studiouri folosesc în proporţie de trei pătrimi tehnologia Blue-ray, deşi unele sunt scoase în ambele formate.

Ca răspuns, Toshiba a redus preţurile la electronicele de redare (player) în format HD DVD.

Pe lângă Wal-Mart, lanţul de magazine Best Buy şi compania de închirieri video online Netflix şi-au anunţat sprijinul pentru formatul Blu-ray.

Sprijinul celor de la Microsoft a fost pus sub semnul întrebării după ce gigantul din industria software a anunţat în ianuarie că ar putea lua în considerare sprijinirea tehnologiei Blu-ray pentru consolele de jocuri video Xbox 360, ce funcţionează în prezent numai cu HD DVD.

Sony a făcut cheltuieli importante pentru promovarea tehnologiei Blu-ray în tandem cu televizoarele sale cu ecran plat şi consolele de jocuri video PlayStation 3, ce pot rula filme înregistrate pe DVD-uri Blu-ray.

Sursă: NewsIn
Mai multe articole despre:
Toshiba DVD HD DVD