MENIU

Topul companiilor care investesc cel mai mult în cercetare și dezvoltare

Investițiile în cercetare și dezvoltare realizate de societățile cu sediul în UE s-au majorat cu 2,6% în 2013, dar această creștere a fost inferioară celei înregistrate în anul anterior (6,8%) și mediei mondiale pe 2013 (4,9%), precum și ratei atinse de societățile cu sediul în SUA (5%) și Japonia (5,5%), informează Comisia Europeană, potrivit AGERPRES. Constructorul european de automobile Volkswagen se situează pe primul loc în clasamentul mondial al investițiilor. Cel de-al doilea și cel de-al treilea loc în clasament sunt ocupate de Samsung (Coreea de Sud) și de Microsoft (SUA).

Potrivit Tabloului de bord al UE privind investițiile realizate de sectorul industrial în cercetare și dezvoltare, care are la bază o analiză a celor mai importante 2.500 de societăți din întreaga lume, publicat joi de Executivul comunitar, societățile cu sediul în UE (633) au investit 162,4 miliarde euro în 2013, în timp ce societățile cu sediul în SUA (804) au investit 193,7 miliarde euro, iar cele cu sediul în Japonia (387) au investit 85,6 miliarde euro.

'În ciuda climatului economic dificil, societățile din UE continuă să investească în cercetare și dezvoltare. Aceasta este o veste bună, dar este nevoie de mai mult pentru a ține pasul cu concurența. Pentru că avem resurse publice limitate, devine cu atât mai important să atragem investiții private în cercetare și dezvoltare. Planul de investiții în valoare de 315 miliarde euro prezentat de Comisie și de Banca Europeană de Investiții va contribui la creșterea investițiilor private în proiecte cu riscuri mai ridicate, de aceste investiții beneficiind sectorul cercetării și dezvoltării din întreaga Europă', a declarat comisarul pentru cercetare, știință și inovare, Carlos Moedas.

În rândul companiilor, pentru al doilea an consecutiv, constructorul european de automobile Volkswagen se situează pe primul loc în clasamentul mondial al investițiilor, cu un total de 11,7 miliarde euro investiți în cercetare și dezvoltare (o creștere de 23,4%). Cel de-al doilea și cel de-al treilea loc în clasament sunt ocupate de Samsung (Coreea de Sud) și de Microsoft (SUA).

Sectorul automobilelor, în care investițiile au continuat să crească cu 6,2%, reprezintă un sfert din totalul investițiilor în cercetare și dezvoltare efectuate de societățile incluse în tabloul de bord al UE. Pe de altă parte, sectoarele de înaltă tehnologie, cum ar fi produsele farmaceutice sau tehnologiile și echipamentele hardware au înregistrat o creștere mai slabă și au contribuit la reducerea mediei globale a investițiilor în cercetare și dezvoltare din Europa.

În ceea ce privește societățile cu sediul în UE, 97% din totalul investițiilor în cercetare și dezvoltare au fost efectuate de societăți situate în 10 țări. Cele mai bune rate globale aparțin societăților cu sediul într-una din următoarele trei țări: Germania, Franța și Marea Britanie, care însumează peste două treimi din total. În Germania și în Marea Britanie, investițiile efectuate de societăți au continuat să crească peste medie (5,9%, respectiv 5,2%), în timp ce societățile franceze au înregistrat o scădere a investițiilor în cercetare și dezvoltare (minus 3,4%).