MENIU

Topul celor mai bune ţări din lume, în funcţie de trai

Elveția a fost numită pentru a doua oară consecutiv „cea mai bună țară din lume“, potrivit unui raport realizat de US News&World Report. Lista adună rezultatele de la 21.000 de oameni din toată lumea, care au dat note țărilor de origine bazându-se pe 65 de atribute, printre care fericirea, educația, influența, oportunitățile economice și multe altele. Iată și clasamentul:

1. Elveția
Elveția este binecunoscută pentru neutralitatea sa, rata mică de șomaj și putere economică. Chiar dacă este o ţară mică, elvețienii au câștigat mai multe premii Nobel pe cap de locuitor, mai mult practic decât oricare altă țară. Elvețienii apreciază foarte mult încrederea, mediul, drepturile omului, educația, sănătatea și stabilitatea economică. Accesibilitatea și puterea militară nu sunt însă niște puncte forte ale Elveției.

2. Canada
Canada este cunoscută pentru multiculturalism și standarde
înalte de viață. Calitatea vieții a fost apreciată cel mai bine din întreaga lume, cu scor perfect la stabilitate politică, siguranță și piața joburilor. A fost catalogată a treia din punctul de vedere al educației și a doua la transparență. Are de suferit însă la capitolele calitatea distracției și moștenire culturală.

3. Germania
Germania, una dintre cele mai mari puteri economice, este cunoscută pentru forța de muncă bogată și a primit scor perfect pentru antreprenoriat. A primit note mari pentru conexiuni internaționale, educație, stabilitate economică și puternice alianțe internaționale. În schimb, foarte puțini nemți au apreciat distracția, fericirea și prietenia națiunii.

4. Marea Britanie
Influența internațională a Marii Britanii își are rădăcinile în istorie ca fiind cel mai mare imperiu din lume. A primit note mari la drepturile omului, conexiuni internaționale și putere politică. Dar nu strălucește la salarii şi accesibilitate.

5. Japonia
A treia economie a lumii și lider din punctul de vedere al tehnologiei, Japonia a primit scor mare la antreprenoriat, educație și putere mondială. Japonezii și-au descris țara ca fiind modernă, prestigioasă și inovativă. Japonia mai are însă de învățat la capitolele libertate religioasă și egalitatea sexelor.

6. Suedia
Ca țară neutră timp de secole, puterile Suediei se concentrează pe drepturile omului și servicii publice. Ca și în alte țări nordice, suedezii au acces gratuit la sistemul de sănătate și la educație pentru toți cetățenii. Suedia a primit note mari pentru mediu, egalitatea sexelor și pentru transparența afacerilor și a celei guvernamentale. Suedezii o consideră însă inaccesibilă, săracă în cultură și în distracții.

7. Australia
Australia este o țară bogată, cu rata speranței de viață și calitatea vieții foarte mare. Australienii
și-au descris țara ca fiind pitorească, prietenoasă și fericită. Note mari au primit sistemul educațional, infrastructura și stabilitatea politică. Puterea mondială și moștenirea culturală au primit note mici.

8. SUA
SUA au pierdut patru locuri în 2017 față de 2016 și încă unul în 2018. Reprezintă în continuare cea mai influentă putere economică și militară din lume și binecunoscută pentru diversitatea și influența media. Americanii apreciază oportunitățile antreprenoriale, libertatea religioasă, semnificația culturală și puterea internațională. Cele mai mici note s-au acordat pentru accesibilitate, salarii și mediu.

9. Franța
Franța este una dintre ele mai mari economii, cu puternice influențe culturale din lume. A primit note mari pentru drepturile omului și alianțe internaționale. Francezii și-au descris țara ca fiind prestigioasă, în pas cu moda, trendy și cu multe conexiuni. În schimb, francezii nu apreciază accesibilitatea și siguranța.

10. Olanda
Este lider internațional în ceea ce privește drepturile omului și este prima țară din lume care a legalizat căsătoriile de același sex în anul 2001. Este recunoscută ca fiind națiunea cu salarii mari și agricultură puternică. Note mari s-au dat pentru egalitatea sexelor, educație, infrastructură și stabilitate economică, iar foarte mici pentru accesibilitate.

Vezi restul clasamentului aici

Mai multe articole despre:
ţări trai bun topul celor mai bune ţări