MENIU

Top 5 vitamine pe care n-ar trebui să le iei

<p>Vitamine și minerale care te ajută să slăbești</p>

Pentru că sunt esențiale pentru viață, iar lipsa lor îți poate avea efecte negative asupra organismului, la prima vedere pare o idee bună să iei suplimente cu vitamine.

Industria suplimentelor de vitamine și minerale, care este foarte profitabilă, se bazează pe intuiția că dacă ceva este bun pentru tine în cantități mici, un pic mai mult n-are ce să strice. În realitatea, suplimentele de vitamine și minerale sunt în majoritatea cazurilor inutile (dacă nu ai o deficiență serioasă), ba chiar îți pot face rău.

Iată topul celor 5 vitamine pe care nu ar trebui să le iei (asta dacă nu ți le recomandă doctorul):

1. Vitamina C

Probabil cea mai populară vitamină, vitamina C se găsește în multe fructe și legume. La începutul explorărilor globale, marinarii mureau de scorbut, afecțiune cauzată de lipsa vitaminei C. În 1700, doctorul scoțian James Lind a demonstrat, în urma unui experiment, că citricele pot vindeca scorbutul, deși vitamina C a fost descoperită abia ulterior, în anul 1930.

Vitamina C nu previne sau vindecă răceala, contrar credinței populare. Deși este în general inofensivă, o doză de 2000 de mg sau mai mare poate amplifica riscul apariției pietrelor la rinichi.

2. Vitamina A și beta-carotenul

Vitaminele A, C și E sunt antioxidanți lăudați adeseori pentru proprietățile lor anti-cancerigene, însă acestea n-au fost evidențiate de studiile științifice realizate până acum. Din contră, o cercetare a arătat că fumătorii care au luat vitamina A erau mai predispuși să se îmbolnăvească de cancer la plămâni decât cei care n-au luat suplimente.

Vitamina A este foarte importantă pentru vedere, însă cantitățile exagerate pot fi toxice și pot cauza multiple efecte secundare grave.

Citește restul articolului pe Fabuloase.ro