MENIU

Tolontan, despre cazul Arena Naţională: "Am sentimentul că DNA a intervenit pe o emoţie publică"

Tolontan vs Arafat

Cătălin Tolontan, redactor-șef al cotidianului Gazeta Sporturilor, a comentat la Realitatea TV pe marginea deciziei DNA de a începe urmărirea penală "in rem", pentru abuz în serviciu , în cazul acoperişului Naţional Arena.

"Comunicatul mi se pare întocmit pe genunchi", a declarat Cătălin Tolontan la Realitatea TV, referindu-se la comunicatul prin care DNA a anunţat, joi, că la baza sesizării din oficiu, au stat mai multe fapte, printre care ar fi decizia de modificare a proiectului acoperişului de pe stadion.

"Eu nu am niciun ton triumfalist astăzi (...). Nu pot rezuma în câteva minute povestea unui stadion despre care noi am scris din 2011 până azi. Nu mă bucur decât că suntem sănătoşi, că era posibil să nu mai existe autorii care au scris despre acoperiş în noiembrie 2011, până în momentul în care DNA începea urmărirea, cercetările penale, aşa cum declara azi. Voi fi foarte sincer. Comunicatul emis de DNA mi se pare întocmit pe genunchi. Sunt multe lucruri acolo pe care nu le înţeleg. Eu nu ştiu că a existat vreun proiect care a prevăzut să existe un acoperiş de tablă. Niciodată. E posibil să nu ştiu eu, să ştie procurorii altceva, mai mult decât noi. Ne vom lămuri. Apoi, nu cred că există noţiunea de material omolog în România. Sper să nu se ducă cu asta în instanţă, ci cu totul altceva", a completat el.

În ceea ce afirmaţia DNA potrivit căreia "construirea stadionului a costat 234 milioane euro", Tolontan a afirmat că "suma e foarte mare".

"Dacă n-au pus cumva aici şi parcarea supraterană, dar pe care n-au realizat-o aceleaşi firme... Nu ştiu cum au ajuns la această sumă de 234 de milioane de euro. Acoperişul retractabil, într-adevăr, a costat 84 de milioane de lei, din informaţiile şi documentele pe care le avem noi. Am sentimentul că DNA a intervenit pe o emoţie publică - sigur, mă pot înşela, nu suntem omniscienţi şi nici perfecţi; greşim deseori. A intervenit o emoţie publică şi încearcă în momentul acesta să sesizeze ceva", a mai spus jurnalistul.

Direcţia Naţională Anticorupţie s-a seziat din oficiu şi a început joi, 28 ianuarie, urmărirea penală "in rem", pentru abuz în serviciu, în cazul acoperişului Naţional Arena.

Anchetatorii susţin că la baza sesizării din oficiu, au stat mai multe fapte, printre care ar fi decizia de modificare a proiectului acoperişului de pe stadion. Iniţial "proiectul prevedea edificarea unui acoperiş de tablă, fix, pentru care exista aviz I.S.U. Ulterior, proiectul a fost modificat, fără a se cunoaşte motivele care au stat la baza deciziei, prevăzându-se construcţia unui acoperiş retractabil, din alt material, aspect care impunea obţinerea unui nou aviz I.S.U." se spune într-un comunicat al DNA.

"La încheierea lucrărilor, deşi se ştia că nu este posibilă obţinerea avizului, s-a efectuat plata către constructor. Construirea stadionului a costat 234 milioane euro, din care acoperişul a costat 84 milioane lei", mai susţine DNA.