MENIU

Tolontan: "Ancheta în cazul Colectiv nu se va opri la București". Unde greșește Arafat

Jurnalistul de investigații, Cătălin Tolontan, a declarat, miercuri seară, în cadrul emisiunii "Prime Time News", la Realitatea TV, că ancheta în cazul Colectiv nu se va opri la București și nu la nivelul ISU. În contextul în care "presiunea publică e atât de mare", Tolontan crede că se va ajunge la interzicerea sponsorizărilor de la ISU.

"Problema acestor sponsorizări nu este, domnule ministru Tobă, ministru de Interne, să fie transparente, ci să nu mai fie deloc. E o problemă de deontologie. Este un foarte bun pas, în momentul ăsta, pe care îl putem face. Nimic nu poate răscumpăra moartea a 60 de oameni. Nimic din ceea ce se va putea întâmpla, în continuare, nu putem să spunem că va plăti ceea ceea ce au sacrificat ei. Dacă România vrea să facă ceva bun, din ceea ce s-a întâmplat îngrozitor, poate renunța la șperț. Sistemul și premierul are puterea să oblige toate instituțiile din subordine să nu mai alerge după sponsorizări. Este un moment istoric pe care îl putem folosi. Ideea e să le facem să nu mai existe", a spus Tolontan.

Jurnalistul de investigații nu exclude varianta în care angajații ISU care ar fi făcut controale, la clubul Colectiv, nu ar fi vrut să se afle acest lucru:

"Este probabil principalul vizat (n.r - Giani Aldoiu, adjunctul comandantului ISU Bucureşti-Ilfov) în această chestiune. Nu aveau oameni, e adevărat. Avea 60 de oameni care controlează 40.000 de obiective. Dar mai e ceva foarte important: dar dacă nu au vrut să se știe? Până acum i-am creditat cu toată buna credință din lume. Sunt 60 de oameni care controlează 40.000 de obiective. Cineva trebuie să știe lucrul ăsta. Dar întrebarea care se pune este următoarea: până acum v-am crezut, pe cuvânt. Folosind autoritatea de nediscutat a lui Raed Arafat, și loialitatea publicului din România, justificată față de meritele lui Raed Arafat, el a ieșit și a vorbit 90% din statul român, timp de trei săptămâni, prin Raed Arafat".

În aceeași măsură, Tolontan nu exclude posibilitatea ca Raed Arafat să fi fost mințit de reprezentații ISU cu bună-credință. Pe de altă parte, jurnalistul de investigații subliniază faptul că Arafat nu avea cum să fie informat, în noaptea tragicului eveniment, până la ora 1:21 de faptul că nu ar fi existat controale la sediul clubului Colectiv în condițiile în care obiectivele din București, asupra cărora ISU are obligația să intervină pentru controale, se află într-o bază de date pe care oricine o poate accesa și modifica, fără ca cineva să își dea seama.

"Și eu cred acest lucru, dar rămâne să vedem mai departe. Nu sunt suspicios, dar sunt precaut. Sunt curios în legătură cu cum s-au întâmplat lucrurile. Arafat a ieșit, în acea noapte, 30 spre 31, la ora 1:21. E știrea prin care se spune, ce a spus și acum, că ISU nu știa nimic, nu existau în baza de date și nu existau controale. Îmi cer scuze, era imposibil să fie informat, până la acea oră. Am studiat și vom publica mâine acea noapte. Am vorbit cu mulți oameni care au fost implicați și era imposibil să declare acest lucru în deplină cunoștință de cauză a lui sau a celor care au spus asta.

De ce: cele 40.000 de obiective din București sunt într-o bază de date mai proastă decât un simplu Excel fără protecție, fără privilegii de intrare, fără chei de intrare. Oricine poate intra teoretic acolo și șterge orice. Este nevoie să vină NSA sau DNA ca să sesizeze dacă s-a șters. Altfel nu își poate da seama nimeni dacă ceva s-a șters ceva de acolo. Pe baza acelui registru electronic, informația valorează 0 și era singura informație pe care o putea da în două ore din momentul dezastrului. Au trimis trei oameni, în noaptea respectivă la Otopeni, ca să caute de mână, dar oameni aceia nu aveau timp să găsească asta nici în două ore și nici până dimineață. Dovadă că nu au găsit-o nici în 26 de zile. Atunci mă întreb: de ce graba de a anunța că pompierii nu au avut niciun amestec, când tu nu aveai cum să fii sigur faptic că pompierii nu aveau niciun amestec?", a afirmat Tolontan.

"Poate că și-au pus întrebarea și poate că cineva a avut, în acea seară, interesul și puterea de a exercita acest interes să ne ducă pe toți, pe acea emoție și frustrare colectivă, pe ideea că vinovații sunt cei de la firma de artificii, acționarii clubului și Piedone și că nimeni din partea MAI și șefii pompierilor nu au niciun fel de legătură cu ce s-a întâmplat. Dacă cineva a făcut asta, că cineva a făcut asta e clar, dovada că au ascuns documentul până astăzi, până cât de sus a mers. A știut ministrul de Interne, Arafat? Cine a acționat fără ordinul lor? Din ordinul cui s-a acționat pentru ca aceste informații să fie ascunse? Cu siguranță că vom afla, mai ales că la acest efort colectiv se adaugă și DNA", a adăugat jurnalistul de investigații.

În viziunea sa, "DNA s-a cam păcălit în legătură cu pompierii și cu sponsorizările":

"Să le spunem 'bună dimineața!'. Bine că ați venit și voi în rândul oamenilor care constată că nu e normal ce fac șefii pompierilor, în această țară, care dau ordine și fixează norme pentru sponsorizări. DNA a clasat de două ori, în 2015, un raport care era făcut în legătură cu sponsorizările și, astăzi, vin judecătorii și spun că acele sponsorizări sunt parte în lanțul cauzal al Colectiv".

Totodată, Tolontan evidențiază modul superficial în care aveau loc controalele ISU.

"Sursa narațiunii mele de mai devreme consta în raportul de la Bacău și în alte mărturii adunate de la noi din sistem și chiar din interiorul ISU București. În fața instanței cei doi pompieri nu au vorbit până acum, dar avocații au vorbit pentru ei și au dezvăluit că la mall-uri se controlau două-trei magazine și se lăsau două-trei etaje necontrolate și că existau complexuri rezidențiale sau comerciale unde se verificau două-trei din 30 și ceva de magazine și că așa se făceau controalele în România și în București. Atenție, în București datorită hotărârii celor de la ISU. Oamenii sunt la DNA acum. Nu toți. Șchiopu e plecat în străinătate, înțeleg că Mihai Guță nu ar mai fi la DNA, dar sunt informații de nuanță. Ei totuși, la 1 ianuarie 2015, cei de la București au zis 'stop sponsorizări'. Chiar și fără sponsorizări, controalele erau atât de superficiale încât au ajuns astăzi să se întrebe judecătorii cum se făceau controalele pompierilor în București și România", a detaliat jurnalistul de investigații.

În ceea ce îl privește pe Raed Arafat, Tolontan a punctat faptul că există desincronizări în ceea ce spune secretarul de stat în MAI a afirmat și atitudinea sa nervoasă, fapt ce trădează ceva, în viziunea jurnalistului.

"Dacă presa se va ocupa și de sănătate, probabil că Arafat, la următoarea conferință de presă, nu va mai veni lângă Ministrul Sănătății sperând că nu se vor pune întrebări legate de pompieri. Nu spun că Arafat ar fi vinovat pentru ceea ce se întâmplă acum. Cred că greșește enorm, în momentul ăsta, pentru că acest sistem e unipersonal, alcătuit pe voința, pasiunea, dar și ego-ul său imens. Nu ascultă aproape de nimeni: acestea sunt mărturiile din interior, a schimbat programul pompierilor așa cum a vrut el, iar astăzi vine și spune: 'ce au făcut pompierii e treaba directă a șefilor lor'. Atunci de ce le-ai schimbat programul? Sunt desincronizări în ceea ce spune el și atitudinea lui foarte nervoasă încă de la bun început, de acum câteva săptămâni, de la primele întrebări pe care i le-a pus presa. Acum câteva săptămâni a fost o reacție disproporționată, după părerea noastră. A trădat ceva. Am crezut din ziar că trădează ego-ul unui om care a muncit atât de mult încât nu suportă să vină tot felul de neofiți să îi pună întrebări tâmpite", a spus Tolontan.

În acest sens, Tolontan afirmă că, la conferința de presă de miercuri, de la sediul Ministerului Sănătății, limbajul trupului l-a trădat foarte tare pe Arafat, enervat din cauza întrebărilor care veneau din partea jurnaliștilor: 

"La curiozitate să răspunzi ritos și cu o enervare crescândă, pe măsură ce scădea presiunea asupra lui, el era din ce în ce mai nervos, iar astăzi limbajul trupului l-a trădat foarte tare. Era foarte nervos. Aveam impresia că va pleca din conferința de presă (...) Ei nu au înțeles frustrarea pe care o are publicul din România. Eu cred că oamenii sunt foarte supărați. Nu se vede acum poate, dar dacă ne gândim la tulburarea răniților, familiilor care își dau seama că era atât de simplu să meargă cu o lună și o săptămână înainte și poate nimic din ce s-a întâmplat nu s-ar fi întâmplat. Trebuie să se întâmple un singur lucru: să ia acel fax și să facă ce trebuiau să facă, să meargă până acolo. Era suficient ca un pompier cu bună-credință, normal să intre să vadă și ar fi lămurit toate lucrurile. Dacă se întâmpla asta, înseamnă că oamenii aceia aveau astăzi o șansă să trăiască".

Jurnalistul de investigații susține că ancheta nu se va opri la București și nu la nivelul ISU, din informațiile pe care le deține:

"Presiunea publică e atât de mare încât cred că se va ajunge la interzicerea sponsorizărilor".






Mai multe articole despre:
Cătălin Tolontan incendiu club colectiv