MENIU

ION IOVCEV din Tiraspol: Presiunile asupra noastră sunt legate de apropierea R. Moldova de UE

Directorul liceului românesc din Tiraspol: Presiunile asupra noastră sunt legate de apropierea R. Moldova de UE

Liceul românesc din Tiraspol Presiunile asupra liceului cu predare în limba română "Lucian Blaga" din Tiraspol precum și a celorlalte școli din regiunea transnistreană au legătură cu apropierea Republicii Moldova de UE, a declarat vineri într-o conferință directorul liceului, Ion Iovcev, care a povestit despre presiunile la care a fost supus în ultimele două zile și despre reținerea sa și a încă a doi angajați ai instituției de către așa-numitul comitet vamal al Transnistriei.

'Presiunile pe care le fac asupra liceelor au legătură cu parafarea Acordului de asociere la UE și se face tot posibilul să încurce semnarea acestui acord', a declarat Ion Iovcev, scrie Agerpres.

El a povestit cum miercuri în timp ce se întorcea de la Chișinău cu contabila și șoferul liceului cu salariile profesorilor a fost reținut de vameșii transnistreni și acuzat de contrabandă. Aceștia au confiscat cei aproape 115.000 lei (aproximativ 8.500 de dolari), ștampila și automobilul, iar cei trei angajați au fost ținuți în frig peste cinci ore, percheziționați și umiliți în centrul unei localități din Transnistria unde au fost reținuți. Tot atunci au fost reținuți pentru câteva ore și șase pacificatori moldoveni care au încercat să medieze cazul.

Liceul românesc din Tiraspol Mai mult, Ion Iovcev a fost citat a doua zi la Comitetul vamal unde a fost obligat să dea explicații și este învinuit de 'contrabandă cu valută străină', liceul riscând să fie amendat cu până la 7.500 de dolari.

Liceul românesc din Tiraspol El a declarat că prin aceste acțiuni se încearcă închiderea liceului și există un risc mare ca în câțiva ani școlile cu predare în limba română din Transnistria să dispară.

Mărturie cutremurătoare, după arestarea directorului liceului românesc din Tiraspol: "ESTE O DRAMĂ"

În ultimul timp, autoritățile de la Tiraspol au supus mai multor presiuni școlile cu predare în limba română din regiune, în special Liceul 'Lucian Blaga', căruia la un moment dat i-au fost blocate și conturile.

Guvernul de la Chișinău a condamnat incidentele care au avut loc în regiunea transnistreană. 'Guvernul califică această acțiune unilaterală drept o provocare premeditată, menită să tensioneze situația și să submineze procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Acest incident se înscrie în șirul presiunilor aplicate în ultima perioadă asupra instituțiilor moldovenești, inclusiv a școlilor cu predare în grafie latină situate în regiunea transnistreană. Totodată, reținerea pacificatorilor în Zona de Securitate reprezintă o acțiune fără precedent și o sfidare directă la adresa operațiunii de pacificare", se arată într-un comunicat difuzat miercuri.

În 1994, autoritățile transnistrene le-au interzis instituțiilor de învățământ să predea în grafia latină. Opt instituții care nu s-au conformat au fost supuse mai multor presiuni — unora le-au fost confiscate sediile (activând și în prezent în exil), altora li s-au impus taxe exorbitante pentru chirie. Numărul elevilor din aceste instituții a scăzut de câteva ori în ultimii 20 de ani.

Directorul Liceului Lucian Blaga din TIRASPOL: "În partea stângă a Nistrului e un GENOCID"

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului a condamnat Federația Rusă, la 19 octombrie 2012, pentru încălcarea dreptului la educație al unor cetățeni din Transnistria (regiunea secesionistă din estul Republicii Moldova) care studiază în școli cu predare în grafia latină și a obligat-o să achite daune morale și materiale de peste un milion de euro. Instanța a condamnat Federația Rusă deoarece a considerat că a contribuit la crearea regimului separatist în Transnistria, dar și pentru că Moscova a contribuit la supraviețuirea regimului separatist acordându-i sprijin militar, economic și financiar. Rusia încă nu a pus în aplicare această hotărâre.