MENIU

Tim Berners-Lee, inventatorul World Wide Web-ului, vine în România

Tim Berners Lee, programatorul britanic care a inventat World Wide Web-ul, vine în țara noastră în cadrul unei conferințe McCann WorldGroup Romania.

Responsabil pentru cea mai mare invenție a secolului, Tim Berners-Lee este, în prezent, director al World Wide Web Consortium, organizația care tutelează standardele web-ului.

Berners-Lee este, de asemenea, fondatorul Fundației World Wide Web și director al Inițiativei de Cercetare în Știința Web-ului. Celebrul programator a primit titlul de cavaler din partea Reginei Elisabeta a II-a în anul 2004. 

În 1989, CERN era cel mai mare nod de Internet din Europa, iar Berners-Lee, care era membru al CERN, a găsit astfel oportunitatea de a lega hypertextul cu Internetul: “Trebuia doar să iau idea de hypertext și s-o conectez cu ideile de Protocol de Control al Transmisiei și cu sistemul de nume de domeniu și ta-da! World Wide Web… Crearea Web-ului a fost de fapt un act de disperare, pentru că situația era foarte dificilă când lucram la CERN. Mare parte din tehnologia implicată în web, cum ar fi hypertextul, Internetul, obiectele text multifont, fuseseră deja proiectate. A trebuit doar să le combin. A fost un pas de generalizare, de a merge la un nivel mai înalt de abstracție, de a-mi imagina că toate sistemele de documentare disponibile sunt capabile să facă parte dintr-un sistem mult mai mare de documentare”, a declarat el, conform mihaimoga.com.

Primul website a fost creat la CERN, la granița cu Franta, și a fost introdus online prima dată pe 6 august 1991: info.cern.ch a fost adresa primului website și web server din lume, rulând pe un calculator NeXT de la CERN.

Prima adresă web a fost http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html, care s-a concentrat pe informații despre proiectul WWW. Vizitatorii puteau să învețe despre hypertext, plus alte detalii tehnice, care să-i ajute să-și creeze propriile pagini web, ba chiar și o explicație despre cum să cauți informații pe Web.

Nu existau capturi de ecran ale acestei pagini originale și, în orice caz, zilnic se aduceau schimbări informațiilor disponibile pe pagină, pe masură ce proiectul WWW se dezvolta. O copie de mai tarziu (1992) se poate găsi pe websiteul Consorțiului World Wide Web.

 

 

 

Mai multe articole despre:
McCann world wide web tim berners lee