MENIU

Rex Tillerson: Washingtonul vrea să restabilească „încrederea pierdută” cu Ankara

Secretarul de stat american Rex Tillerson a declarat luni că SUA şi Turcia încearcă să restabilească "încrederea pierdută" între cele două ţări, la capătul unor întrevederi cu oficiali turci, transmite AFP, citată de agenția Agerpres. 

În cadrul unei vizite la Consulatul american de la Istanbul, Tillerson a recunoscut că relaţiile americano-turce "sunt tensionate". 

"Cred că începem să restabilim fie şi o parte din această încredere reciprocă pe care am pierdut-o. Ei au pierdut încrederea noastră într-un anumit grad, iar noi pe a lor", a spus el. 

"Suntem pe cale să lucrăm extrem de intens pentru a restabili un nivel de încredere, deoarece aceasta este baza oricărei relaţii", a adăugat Tillerson, care s-a întâlnit duminică la Istanbul cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi cu şeful diplomaţiei turce Mevlüt Cavusoglu. 

Relaţiile dintre Washington şi Ankara s-au tensionat după tentativa de puci de la 15 iulie anul trecut, pentru care Turcia îl acuză pe predicatorul Fethullah Gülen, exilat în SUA. 

Ankara miza puternic pe un reviriment al politicii americane odată cu sosirea preşedintelui Donald Trump, însă speranţele sale au fost rapid temperate. 

Washingtonul a decis la începutul lunii mai să înarmeze miliţiile kurde YPG în Siria, cu scopul de a lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI). 

Însă guvernul turc consideră aceste miliţii ca fiind o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), clasat drept 'organizaţie teroristă' de către Turcia şi aliaţii săi occidentali. 

Printre subiectele de discordie dintre Turcia şi SUA, aliate în cadrul NATO, se numără de asemenea extrădarea lui Fethullah Gülen, cerută cu regularitatea de Ergodan, însă fără succes. 

Într-un discurs susţinut duminică la Istanbul în deschiderea celui de-al 22-lea Congres mondial al petrolului, în calitate de fost şef al companiei petroliere ExxonMobil, secretarul de stat american a salutat eşecul tentativei de lovitură de stat de la 15 iulie 2016.

Mai multe articole despre:
SUA Turcia Washington Ankara Rex Tillerson