MENIU

TIFF 2019. Anunț de ultimă oră despre Marcel Iureș

Marcel Iureş: Nu cred în impactul educaţional prin staruri

TIFF 2019. Actorul Marcel Iureş va primi la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) Premiul de Excelenţă pentru întreaga carieră, pentru rolurile create atât în teatru, cât şi în film.

TIFF 2019. "Premiul de Excelenţă al TIFF îi va fi oferit actorului Marcel Iureş, pentru cariera sa fabuloasă, marcată de zeci de roluri interpretate pe scenele din întreaga lume şi apariţii nenumărate în producţii cinematografice care s-au bucurat de succes internaţional", a spus miercuri, într-o conferinţă de presă la Cluj, directorul festivalului, Tudor Giurgiu.

Marcel Iureş va primi Premiul de Excelenţă al TIFF la gala de închidere din 8 iunie, pe scena Teatrului naţional din Cluj-Napoca, unde a şi debutat în urmă cu 40 de ani.

Cu zeci de roluri interpretate pe scene din întreaga lume, trei premii UNITER şi apariţii numeroase în producţii cinematografice de succes, alături de nume mari ale filmului, Marcel Iureş este, din 1995, şi preşedintele Fundaţiei Teatru Act, prima instituţie artistic nonguvernamentală autohtonă, devenită în 1998 Teatrul Act, primul teatru independent cu sală proprie din România postdecembristă.

Peste 200 de filme vor fi proiectate la TIFF, dintre care 180 de lung metraje. De asemenea, pentru prima dată, la ediţia din acest an a TIFF vor fi cinci premiere mondiale. Unul dintre aceste filme este "Parking" al regizorului Tudor Giurgiu, care va fi şi cel careva deschide festivalul. Filmul va fi proiectat la Gala de deschidere în prezenţa echipei de producţie, dar şi a scriitorului Marin Mălaicu-Hondrari, autorul bestseller-ului "Apropierea", care a inspirat scenariul. Filmul prezintă povestea unui poet român care, după ce emigrează în Spania, descoperă nu numai chinurile iubirii ci şi durerea despărţirii de casă.

Mai multe articole despre:
marcel iureş TIFF 2019 premiu Tiff