MENIU

Testul antigen Covid-19 poate fi făcut acasă. Carmen Dorobăț explică procedura

Testul antigen Covid-19 poate fi făcut acasă. Carmen Dorobăț explică procedura

Testul antigen este ultima inovație în procedura de detectare a infecțiilor cu noul coronavirus. Acesta poate fi făcut acasă, iar rezultatul îl afli în doar câteva minute. Corespondentul Realitatea PLUS Delia Olaru, și-a făcut testul antigen pentru a vedea cum se realizează. Alături de ea a fost și Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași. 

Utilizarea dispozitivului de tetare e relativ simplă, iar interpretarea rezultatului, cât se poate de ușoară.

"Este un bețigaș care se numește tampon la noi. Se introduce în nară. Ulterior, se pune într-un recipient care are un lichid în care se descarcă", spune Carmen Dorobăț.

Rezultatul testului poate fi citit de pe dispozitiv în circa 10-15 minute.

"Acest amestec care trebuie să fie bine făcut va fi depus pe o lamelă și se descarcă în godeul acelei lamele. Din acest moment, trebuie să așteptăm 10-15 minute. O dungă roșie înseamnă negativ, dacă apar două dungi înseamnă test pozitiv. Pot fi și teste neconcludente, în sensul că nu se pot citi foarte clar", explică medicul.

Medicii atrag însă atenția că testul antigen trebuie urmat imediat de unul Real Time PCR pentru a putea fi confirmată sau infirmată infecția cu noul coronavirus. Totodată, aceștia recomandă utilizarea măștii și a mănușilor de către cei care iau probele, pentru a se evita infectarea. 

Mai multe articole despre:
test antigen test antigen covid