MENIU

Teroriştii, activi şi în România. Cronologia ameninţărilor teroriste - VIDEO

Cine este extremistul care plănuia detonarea unui dispozitiv exploziv de 1 Decembrie

România nu a fost ferită de ameninţări teroriste. De cele mai multe ori, atacurile au fost dejucate de autorităţile din ţara noastră. Doi membri AL – QAIDA care intenţionau să detoneze mai multe bombe în timpul sărbătorilor de iarnă din 2012 au fost expulzaţi. O altă ameninţare a avut loc la Iaşi, în sediul Universităţii, iar ultimul atentat pus la cale de o mişcare extremistă din Transilvania a fost dejucat în decembrie anul trecut. Totuşi, acum mai bine de 10 ani, un atac la un liceu din Capitală nu a putut fi evitat.

România avea să se confrunte cu prima ameninţare teroristă reală în anul 2002. Atunci, Dragoş Ciupercescu, angajat militar, a furat şapte grenade de mână defensive, zece focoase pentru acest tip de armament şi peste o sută de cartuşe. A detonat una dintre grenade pe trotuarul din faţa Liceului Jean Monnet din Capitală. Cinci elevi au fost răniţi. În 2003, bărbatul a mai amplasat o grenadă în Parcul Cişmigiu. A fost condamnat definitiv în 2005 la 19 ani de închisoare.

Zece ani mai târziu, în 6 decembrie 2012, doi membri AL – QAIDA au fost declaraţi indezirabili pe teritoriul ţării pentru 15 ani. Potrivit Serviciului Român de Informaţii, aceştia au vrut sa detoneze bombe în timpul sărbătorilor de iarnă. Pregătirile pentru atacul terorist ce urma să aibă loc pe teritoriul ţării noastre erau avansate, însă autorităţile au reuşit să intervină la timp.

Numai anul trecut, nouă cetăţeni străini, suspectaţi de acţiuni care au legătură cu terorismul au fost declaraţi indezirabili.

Pe 8 iulie 2013, la Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iaşi, un bărbat a intrat într-o sală de curs cu un rucsac în care se afla o bombă artizanală. Avea declanşatorul în mână şi ameninţa că se aruncă în aer dacă nu este ascultat. A fost, însă, imbolizat de câţiva stundenţi. Anchetatorii au stabilit că Oliver Stan a fost student al Universităţii şi a vrut să atragă atenţia asupra sa. El a fost internat la un spital pentru pacienţi cu probleme psihice.

Ultimul eveniment din acest şir a avut loc în 1 decembrie 2015. Atunci, oamenii legii au dejucat un atentat ce urma să aibă loc la Târgu Secuiesc. Procurorii DIICOT susţin că Zoltan Szocs, liderul din Transilvania al Grupării Mişcarea de Tineret 64 de Comitate, i-ar fi instigat pe membrii grupării să confecţioneze un dispozitiv explozibil care urma să fie detonat în timpul paradei militare de Ziua Naţională.

Tot anul trecut, doi cetăţeni moldoveni, suspectaţi de legături cu ISIS, au încercat să intre în România pentru a ajunge în Franţa. Cei doi au fost urmăriţi cu focuri de armă de către poliţişti şi, ulterior, prinşi.

Iar de-a lungul timpului, mai mulţi terorişti au folosit România ca ţară de tranzit. Printre ei, autorul atentatului sinucigaş de la Burgas, soldat cu moartea a şapte persoane, dar şi atacatorul de la comisariatul din nordul Parisului.