MENIU

Teoria bizară despre realitate: totul e doar o halucinație

Cu siguranță te-ai gândit măcar o dată că poate lumea în care trăiești nu e reală, ci e doar o halucinație a minții tale. În acest sens, un profesor vine cu o teorie bizară despre realitate, care s-ar putea să-ți dea dreptate.

Profesorul de neurologie cognitivă și computațională Anil Seth, de la University of Sussex, ne explică care este legătura dintre percepție și realitate. Mai exact, el crede că realitatea cu care ești familiar provine, de fapt, de la activitatea creierului.

„Acum ai putea spune că toate experiențele noastre sunt halucinații", a zis Seth.
„Doar că de fiecare dată când suntem de acord cu ceea ce se petrece acolo în lume, asta numim realitate. Creierul aplică așteptările sale anterioare cu privire la ceea ce se află acolo în lume pentru a interpreta această informație senzorială masivă, zgomotoasă și ambiguă cu care continuă să se întâlnească".

Lumea în care trăim e reală sau e doar o halucinație a minții noastre?

Potrivit lui Seth, percepția este mai degrabă un proces continuu de interpretare, decât o reflecție. Astfel, chiar dacă vedem lumea din jur cu ochii, mintea este cea care interpretează informațiile în funcție de așteptările noastre.

„Iar atunci când balanța dintre cum interpretează creierul informațiile senzoriale și ce sunt de fapt acele informații senzoriale este deranjată, atunci oamenii încep să vadă lucruri pe care alți oameni nu le văd, și asta numim noi halucinații", explică Seth.

Ca să înțelegi mai bine gândește-te la formele norilor, pe fiecare dintre noi le interpretează diferit. Ei bine, Seth spune că și aceasta este tot un soi de halucinație.

De asemenea, profesorul mai vine cu un exemplu și anume consumul de droguri
recreaționale. „Și asta îi face pe oameni să aibă experiențe neobișnuite, să vadă lucruri care nu sunt aici", a subliniat Seth. „Din nou, nu înseamnă că acele lucruri chiar există. Pur și simplu înseamnă că creierul tău lucrează în moduri diferite pentru ca așteptările sale anterioare să vină să domine informațiile senzoriale".

Sursă

Mai multe articole despre:
lume halucinație lume reală