MENIU

Teodorovici: Ținta de deficit negociată de România este "legală", dar "artificială". O putem depăși

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat, marți seară, în cadrul unei emisiuni televizate, că ținta de deficit negociată de România este "legală", dar "artificială" și poate conduce la creșterea decalajului economic, dintre țara noastră și statele occidentale, care nu respectă întotdeauna un deficit foarte mic. Teodorovici a mai precizat că, în cazul în care se înregistrează o deviere temporară de la obiective asumate, în raport cu Comisia Europeană, legea prevede ca Executivul poate adopta un plan cu măsuri "cuantificabile care produc efecte", iar potrivit legislației europene, "se acceptă o încălcare temporară a unui astfel de angajament, motivat".

"Cine poate să îmi spună mie, ca stat, care e deficitul optim în care să mă și pot dezvolta și în care să țin și sub control cheltuielile bugetare?", a afirmat Teodorovici, informează HotNews.ro.

Pe de altă parte, Teodorovici a susținut că România trebuie să pregătească terenul pentru "posibilii investitori care vor să își mute investițiile", invocând contextul international. Totodată, ministrul Finanțelor a explicat că România poate opta să depăsească ținta de deficit de 1,8% "cu sume care să se ducă în investiții", argumentând că se pot închide, astfel, o serie de obiective de investiție în derulare care ar fi generat, în caz contrar, costuri de întreținere pe perioada iernii.

În acest context, Teodorovici a argumentat că o serie de state din zona euro au un deficit "cu mult peste nivelul" convenit, desi au și ele un "angajament asumat".  Ministrul a subliniat că, dacă are de ales între a respecta ținta de deficit sau "a face tot e posibil ca economia României să se consolideze", va alege întotdeauna a doua variantă.

Întrebat dacă pot fi majorate impozitele pe clădiri, Eugen Teodorovici a precizat că acestea pot fi mărite cu până la 500%, dar decizia rămâne la latitudinea autorităților locale.

"Cu cât o măsură de relaxare fiscală este introdusă mai repede, cu atât apar mai repede "efectele de runda a doua"

În ceea ce privește Codul Fiscal, Eugen Teodorovici a reafirmat că acesta poate fi promovat fie prin Ordonanță de Urgență, fie într-o sesiune extraordinară a Parlamentului, exprimându-și preferința pentru a doua varianta. Ministrul a arătat că ar opta pentru reducerea TVA de la 1 decembrie 2015, în conditiile în care, cu cât o măsură de relaxare fiscală este introdusă mai repede, cu atât apar mai repede "efectele de runda a doua", respectiv cele pozitive din punct de vedere bugetar.

Teodorovici a declarat că nu vede o problemă din punctul de vedere al sustenabilității acestei măsuri, în condițiile în care CE se așteaptă la o creștere economică de minimum 4%, anul viitor.

În ceea ce privește reducerea cheltuielilor bugetare, acestea pot fi făcute inclusiv prin centralizarea achizițiilor publice, pe sectoare, respingând ideea că o astfel de abordare înseamnă "centralizare". Teodorovici a dat exemplul Austriei, care ar fi obținut o reducere de 28% a cheltuielilor, după ce a introdus un sistem asemănător.

Legat de salariile bugetarilor, Teodorovici a explicat că acestea nu vor crește într-o singură etapă, ci de-a lungul a doi ani, primul pas fiind convenirea între Ministerul Muncii și sindicate a "mecanismului agreat de toți".