MENIU

SF-ul devine realitate: tehnologia care permite forajul pe Lună

Foraj pe Lună

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a semnat contractul în virtutea căruia va crea o tehnologie care permite forajul pe Lună, ce va consta în prototipul unei foreze şi un laborator chimic, care vor fi transportate pe satelitul natural al Terrei la bordul unei capsule ruseşti, în anul 2021, informează News.ro.

Cunoscut sub numele "Prospect", acest instrument ştiinţific va avea o contribuţie esenţială în programul Luna-Resurs, un joint-venture încheiat de agenţia spaţială rusă (Roscomos) şi ESA.

Prospect va aduce la suprafaţă materii aflate sub scoarţa lunară, le va analiza în laboratorul chimic al său şi va fi capabil să detecteze prezenţa apei şi a altor substanţe.

ESA a semnat acest contract în valoare de 8 milioane de euro, la Farnborough Air Show, cu gigantul italian din domeniul aerospaţial Leonardo-Finmeccanica.

Pentru ca proiectul Prospect să fie implementat, miniştrii europeni vor trebui să aprobe o finanţare suplimentară de 65 de milioane de euro, la o întrunire ce va avea loc la sfârşitul acestui an, în oraşul elveţian Lausanne.

Acei bani vor asigura fondurile necesare pentru construirea unui sistem de navigaţie spaţială autonomă, denumit Pilot, ce va fi utilizat pentru ca sonda europeană să poată să se plaseze în condiţii de siguranţă pe suprafaţa Lunii.

Zona de aselenizare nu a fost deocamdată stabilită, însă mulţi oameni de ştiinţă europeni şi-ar dori ca aceasta să fie Bazinul Aitken de la polul sudic lunar - un uriaş crater de impact, aflat pe faţa nevăzută a Lunii, scrie sursa citata.

Primul obiectiv al misiunii va consta în identificarea resurselor care ar putea să existe în acea zonă şi care ar putea să sprijine viitoarele misiuni lunare cu echipaje umane la bord. Găsirea unor surse de apă reprezintă, de asemenea, un obiectiv major, însă inginerii de la ESA s-ar bucura dacă Prospect va găsi şi alte materii valoaroase, precum minerale, metale şi gaze rare.

Mai multe articole despre:
Agenţia Spaţială Europeană lună