MENIU

Teatrul din România unde actorii nevaccinați COVID-19 NU au voie să intre - Motivul invocat de directorul instituției

Teatrul din România unde actorii nevaccinați COVID-19 NU au voie să intre

Actorii nevaccinați care joacă la Teatrul Național din Tîrgu Mureș nu mai au voie pe scenă. Anunțul a fost făcut de directorul instituției. Marți au fost deja anulate două spectacole la Teatrul Național din Târgu Mureș pentru că actorii nevaccinați nu au acces în instituție 

Directorul Teatrului Național Târgu Mureș, Attila Gasparik, a anunțat că și-a bazat decizia pe hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență. După decizie, actorii care refuză vaccinarea și-au luat concediu fără plată și mai multe spectacole au fost anulate.

Directorul Teatrului Naţional Târgu Mureş, Attila Gasparik, a declarat, că există o hotărâre a Consiliului de Administraţie al instituţiei teatrale care prevede că, în momentul în care în oraş se atinge pragul de incidenţă de 6 infectări cu SARS-CoV-2 la 1.000 de locuitori, pot intra în clădire doar persoanele vaccinate.

„Toți care intră în acea instituție trebuie să fie vaccinați. Nu contează dacă tu ești acolo plătitor sau plătit. Și aici se ivesc problemele: nu poți obliga pe cineva să fie vaccinat, dar nu poți nici să permiți să intre în acea instituție, acolo unde își desfășoară activitatea, dacă nu este vaccinat”, a spus Atilla Gasparik, directorul Teatrului din Târgu Mureș.

„Mai sunt actori care nu sunt vaccinaţi şi este un vid legislativ pe care nu îl putem pune în aplicare. Nu ştim ce se poate face fiindcă nimeni nu ne explică. Avem o legislaţie care scrie foarte clar că trebuie să fie vaccinaţi cei care participă la spectacole şi, discutând cu mai multe teatre din ţară, aproape nimeni nu aplică şi pe angajaţi acest lucru. Nu poţi să ai dublă măsură la acelaşi eveniment (…) Toată lumea trebuie să fie vaccinată, dar nu putem obliga pe nimeni. Şi atunci eu ce fac? Consiliul de Administraţie a Teatrului Naţional Târgu Mureş a decis că după trecerea la pragul de 6 la mie pot intra în instituţie doar cei care sunt vaccinaţi. Cei care nu sunt vaccinaţi nu pot intra. Cu spectacolele încercăm să convingem oamenii şi, în clipa în care nu se poate, trebuie să reprogramăm spectacolele. Spectacolele vor fi amânate, suspendate şi toată lumea suportă consecinţele. Dar problema cea mai mare acum urmează, ce facem cu cei care sunt colaboratori, nu sunt angajaţii tăi? Avem un spectacol la secţia maghiară în care joacă doi elevi care nu sunt vaccinaţi, nu au dreptul să intre şi spectacolul se va suspenda săptămâna viitoare”, a declarat Attila Gasparik, pentru AGERPRES.

Compania „Liviu Rebreanu” a Teatrului Naţional Târgu Mureş a anunţat, marţi, că reprezentaţiile spectacolelor „Trădare”, programat marţi, şi „Constantin”, programat miercuri, se anulează, dar că biletele vândute rămân valabile pentru alte reprezentaţii până la finalul acestei stagiuni, dacă spectatorii nu solicită rambursarea contravalorii acestora.