MENIU

TAXA AUTO, greu de recuperat. Reportaj de la un ghișeu ANAF

TAXA AUTO 2018

Cine vrea să își recupereze taxa auto, trebuie să treacă prin birocrația românească. Procedura a fost simplificată, spune ministrul Finanțelor. E nevoie de un singur document care trebuie depus la ghișeele ANAF, numai că funcționarii cer și altele. Până acum autoritățile au returnat 1,5 miliarde de lei, dar ministrul Mediului spune că n-a alocat un buget pentru asta, deși cererile curg. 

Guvernul a simplificat însă procedura de restituire a taxei auto la finalul lunii martie printr-o Ordonanță de Urgență. Teoretic șoferii trebuie doar să completeze un formular unic pe care să-l depună la ANAF. Apoi, primesc banii. La ghișeu, reporterilor Realitatea TV li s-au cerut inutil și alte acte.

Pentru că n-a reușit să implementeze procedura simplificată, ministrul Finanțelor i-a dat un ulțimatum președintelui ANAF săptămâna trecută. 

”Îl rog pe domnul președinte Mișa ca până luni dimineață la ora 9.00 să văd pe birou ordinul care schimbă lucrurile. Trebuie o cerere, o foaie și tu vii cu dosare? De marți încolo se vor schimba lucrurile.”, spunea ministrul Teodorovici. 

Dar lucrurile nu s-au schimbat. Experții fiscali spun că documente suplimentare ar trebui cerute în anumite cazuri. 

"Ce se întâmplă dacă contribuabilul nu are suficiente informații pentru a i se restituit taxa? Gândiți-vă că avem înmatriculări făcutre în ultimii 10 ani, la care acele mijloace au fost vândute, au fost cesionate.”, spune Adrian Bența, consultant fiscal

Până acum, autorităţile au returnat 1,5 miliarde de lei. 

”Până la ora actuală, am restituit toate cererile care au fost solicitate. 10.47-10.51 -Bugetul de anul ăsta cât e? Deci, nu există un buget!”, spune  ministrul Mediului.

Cei care au plătit taxe auto din 2007 până în 2015 mai pot să revendice banii până la data de 31 august. 

Mai multe articole despre:
taxa auto taxa auto recuperare 2018