MENIU

Talibanii, nou anunț despre cum vor conduce țara. Militari afgani, recrutați pentru crearea unei noi forțe naționale

Talibanii au preluat puterea în Afganistan

Talibanii au anunțat, miercuri, că Afganistanul nu va fi o democrație ”pentru că nu are o bază”, ci va fi condusă conform legii islamice. Aceștia au în plan să abordeze foşti piloţi şi soldaţi ai forţelor afgane pentru crea o nouă forță națională.  

Un membru de rang înalt al mişcării talibanilor, Waheedullah Hashimi, a declarat, pentru Reuters, că Afganistanul ar putea fi guvernat de un consiliu de conducere, în timp ce liderul suprem al mişcării islamiste, Haibatullah Akhundzada, îşi va păstra probabil acest statut, spune reprezentantul talibanilor.

Structura de putere pe care o descrie Hashimi va avea asemănări cu modul în care țara a fost condusă în perioada anterioară când talibanii au fost la putere, între 1996 şi 2001. Atunci, liderul suprem, mollahul Omar, a rămas în umbră şi a lăsat gestionarea problemelor curente ale ţării în sarcina unui consiliu.

Haibatullah Akhundzada va avea probabil o funcţie deasupra celei de şef al unui asemenea consiliu, oarecum similar aceluia de preşedinte. ''Probabil adjunctul lui (Akhundzada) va juca rolul de preşedinte'', spune Hashimi.

Liderul suprem al talibanilor are trei adjuncţi, aceştia fiind Mawlavi Yaqoob, fiul mollahului Omar, Sirajuddin Haqqani, liderul puternicei reţele Haqqani, şi Abdul Ghani Baradar, care conduce biroul politic al talibanilor de la Doha (Qatar).

Multe chestiuni despre modul în care talibanii vor conduce Afganistanul rămân a fi clarificate, menţionează Hashimi, precizând însă că Afganistanul nu va fi o democraţie.

''Nu va exista deloc un sistem democratic pentru că el nu are nicio bază în ţara noastră. Nu vom discuta ce tip de sistem politic vom aplica în Afganistan întrucât acesta este clar. Este legea sharia şi asta e'', a precizat reprezentantul talibanilor.
Săptămâna aceasta va avea loc o întâlnire a liderilor talibanilor în care se vor discuta chestiuni legate de viitoarea guvernare.

Citește și: ”SUA au admis că talibanii dețin acum o ”cantitate substanțială” de echipament militar american VIDEO”

Reprezentantul talibanilor a mai spus și că au în plan să recruteze militari afgani din rândul fostelor trupe guvernamentale pentru a crea o nouă forță, însă rămâne de văzut cât succes voor avea în acest demers.

”Majoritatea au fost antrenaţi în Turcia, Germania şi Marea Britanie. Aşadar, vom vorbi cu ei pentru a-i aduce înapoi pe poziţiile lor'', afirmă Hashimi despre soldaţii afgani. ''Desigur că vom avea unele schimbări, unele reforme în armată, dar tot avem nevoie de ei şi le vom cere să ni se alăture”, a precizat Hashimi, subliniind că talibanii au nevoie în mod special de piloţi pentru avioanele şi elicopterele pe care au pus mâna în timpul ofensivei lor fulgerătoare.

”Suntem în contact cu mulţi piloţi. Şi le-am cerut să vină şi să se alăture fraţilor lor, guvernului lor. I-am contactat pe mulţi şi căutăm numerele (altora) pentru a-i contacta şi a-i invita să-şi preia posturile”, a adăugat acesta.
Hashimi a adăugat că talibanii aşteaptă ca ţările vecine să returneze avioanele afgane care au aterizat pe teritoriile lor, o referire aparent la cele 22 de avioane militare şi 24 de elicoptere cu care sute de soldaţi afgani au fugit în Uzbekistan, potrivit Agerpres.