MENIU

Sute de oameni protestează împotriva prezenței premierului turc în Franța

Sute de oameni protestează împotriva prezenței premierului turc în Franța

Mai multe sute de oameni s-au reunit sâmbătă la Lyon (centru-est), pentru a protesta împotriva unui miting ce ar urma să fie susținut de premierul turc Recep Tayyip Erdogan, în turneu european înainte de alegerile prezidențiale la care și-a anunțat participarea, informează AFP.

La apelul Federației Uniunii minorității Alevi din Franța (FUAF), circa 500 de manifestanți, potrivit poliției, 1.000 potrivit organizatorilor, s-au regrupat în apropiere de gara de lângă prefectură, unde Erdogan urmează să fie primit de autoritățile locale, după ce s-a întâlnit cu președintele Francois Hollande, vineri, la Paris.

Estimată la 10-15 milioane în Turcia (din 76 milioane), minoritatea alevi este una foarte specială, constituind un curent progresist al Islamului. Într-o țară majoritar sunită, ei depun eforturi pentru a-și promova cultul și modul de viață liberal, fiind foarte critici la adresa politicii lui Erdogan.

'Asasinul nu este binevenit la Lyon. Dictator al Turciei, cară-te', 'Egalitate și Libertate pentru toți' sau 'Justiție pentru poporul armean', se putea citi pe banderolele manifestanților.

Mitingul lui Erdogan, organizat de Uniunea Democraților Turci Europeni, era prevăzut să aibă loc după-amiaza, la Lyon.

Joi, în Austria, între 6.000 și 10.000 de persoane au manifestat la Viena împotriva unui alt miting al lui Erdogan, ce ar urma, conform celor mai multe estimări, să fie candidatul partidului său conservator în alegerile prezidențiale din 10-24 august. Erdogan și-a consacrat cea mai mare parte a discursului său electoral pentru a promova succesele politicii sale economice, după cum a relatat agenția de presă austriacă APA.

Mai multe articole despre:
ERdogan FRANŢA PROTESTE premierul turc franţa